fallback

Спестеният дивидент от Явор АД отива за имоти и кредит към мажоритаря

ОСА на дружеството е решило да закупи имоти от мажоритарния си собственик общо за близо 5 млн. лв.

17:20 | 19.03.08 г.

Редовното годишно общо събрание на акционерите на Явор АД-Варна, проведено на 18 март, е приело решение за сключване на сделки по закупуване на недвижими имоти и отпускане на кредит на мажоритарния собственик на дружеството – Интерком Груп ООД, става ясно от съобщение на Явор АД, публикувано в „Бюлетин Investor.bg“.
Вчера Явор АД уведоми инвестиционната общност чрез „Бюлетин Investor.bg“, че ОСА е гласувало дивидент от печалбата за 2007 г. да не бъде разпределян, въпреки, че една от точките в дневния ред предвиждаше възнаграждаване на акционерите на дружеството с дивидент на акция от 80 лева.
Така 5 000 000 евро от печалбата ще отидат за отпускане на финансиране под формата на договор за заем на Интерком Груп ООД-Варна, със срок за връщане на заема една година от предоставяне на паричните средства и лихва от 8% годишно. Интерком груп притежава пряко и чрез свързани лица 101 423 акции на Явор АД, представляващи 90,12% от капитала на дружеството.
Други 1 439 000 лева без ДДС ще бъдат заделени за закупуване на недвижим имот, находящ се в гр. Поморие, представляващ урегулиран поземлен имот, отреден за жилищно застрояване, с площ от 2100 кв. м. Продавач по сделката е също Интерком Груп ООД.
Освен това ОСА е гласувало да се закупи недвижим имот, находящ се в гр. Варна, ж.к. “Младост”, представляващ урегулиран поземлен имот с площ от 3 846 кв. м., отреден за застрояване с търговски комплекс. Продавач на имота е отново Интерком Груп ООД, а цената на имота съгласно експертна оценка е 3 496 400 лв. (без ДДС).
Предметът на дейност на Явор АД ще бъде променен на строителство на жилищни, търговски, промишлени и други сгради, придобиване или строителство на недвижими имоти с цел продажба, посредничество за сделки с недвижими имоти, управление на недвижими имоти, отдаване под наем на недвижими имоти и движими вещи, извършване на сделки с интелектуална собственост
Миналата година Явор АД продаде поземлен имот във Варна на ул. Орех 2, с площ 22 580 кв. м., заедно със сградите и съоръженията, изградени върху него за 12 млн. евро, което се отрази в ръст на печалбата за 2007 г. до 17 млн. лв. от 1 млн. лв. за 2006 г.
Днес акциите на Явор АД отчетоха спад от 4,8 на сто до 127,57 лева при прехвърлени 7 акции.

Свързани компании:

Явор АД Варна - отписано(3YR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
fallback