fallback

Британците губят интерес към имоти в летните курорти за сметка на зимните

Увеличат се запитванията за Франция, Австрия, Канада и Италия, а тези за Испания и Кипър намаляват

16:34 | 14.03.08 г.

Имотите в алпийските курорти набират все повече популярност сред британските купувачи, сочат данни от последното проучване на HiFX, цитирано от easier.com.
Първите три месеца на годината са най-натовареният период за пазара на ски имоти, като все повече купувачи се ориентират към снежните курорти във Франция, Австрия, Канада и Италия. Същевременно намалява интересът към летни дестинации като Испания и Кипър.
Този месец Франция изпреварва Испания по популярност на база запитванията в HiFX. Интересът към Австрия пък нараства с близо 30%, а към Канада – с 6 на сто.
„Френските Алпи остават топ дестинацията за британците, които търсят имот в ски курорт, като 26% от всички запитвания са за имот там заради близостта и евтините самолетни полети. Цените са по-високи в добре установени курорти като Мерибел, Куршевел и Шамони, но доходността от наеми там също остава неизменно висока“, обяснява Марк Бодега, директор на HiFX.
Според него по-внимателните инвеститори търсят имоти в по-малки населени места, които са извън наложените курорти и вече са свързани с големи ски зони чрез лифтове.
„Цените на имотите в Алпите нараснаха с 90% за последните четири години, защото целият район е защитен природен парк и новото строителство се ограничава въпреки растящото търсене“, обяснява Фредерик Шамуре, старши консултант във VEF.
Консултантите съветват купувачите да проверяват офертите за продажба на имоти в ски курортите през лятото, когато цените са средно с 5-10% по-ниски спрямо януари – март и има по-голям избор от оферти.
От HiFX посочват и няколко ключови фактора, които трябва да се имат предвид при инвестиция в имот в зимен курорт като надеждност и трайност на снежната покривка (която е пряко обвързана с надморската височина), наличие на добра система за изкуствен сняг, опасност от лавини и свлачища, средно ниво на заетост на хотелската база в курорта за последните няколко години, както и какви са валутните рискове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 28.08.22 г.
fallback