fallback

Около 200 лв./хектар ще бъдат субсидиите за стопаните през 2008

Въпреки че Димитър Тадаръков предварително обяви, че ще съобщи имената на депутати, получавали пари по САПАРД или лобирали за дадени собственици, той не направи това

10:32 | 14.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Субсидията за стопаните по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), заедно с националните доплащания за 2008 г. по всяка вероятност ще бъде средно 200-220 лв./хектар, каза министърът на земеделието Нихат Кабил по време на заседание на Парламентарната комисия по земеделие. За миналата година по схемата е платено за общо 37 хил. хектара над 275 млн. лв. Средствата от схемата за единно плащане са по програмата за развитие на селските райони. Новата кампания за подаване на заявления по СЕПП е започнала от 1 март и продължава 4 месеца.

Присъстващият на заседанието на комисията изп. директор на фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция Димитър Тадаръков демонстрира работата на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която в реално време показва коя фирма или стопанин колко средства е получила чрез директни плащания и за какви проекти. Системата показва карта с местонахождението на всеки парцел.

Новото спрямо миналата година е, че в системата се въвежда и информация относно плащанията по мярката „агро-екологични плащания”. Търсенето в системата може да стане по области, по номер на заявлението, по номер на вписването или Булстата или ЕГН. Най-голямата по размер субсидия за миналата година е в размер на над 1,5 млн. лв., за площ от около 17 500 хектара.

По време на обсъжданията стана ясно, че законодателно не е стриктно регламентирано как ще се процедира, ако даден собственик продаде земята си, която е дадена под аренда и новият собственик и арендаторът не се разберат кой да получава земемеделските субсидии.

Законът също така към момента не обяснява по какъв начин ще се отстраняват техническите, а не умишлени грешки при отбелязването от стопаните на размера на парцелите, така че те да не търпят санкции.

Въпреки че Димитър Тадаръков предварително обяви, че ще съобщи имената на депутати, получавали пари по САПАРД или лобирали за дадени собственици, той не направи това, а само връчи на парламентарната комисия (но не и на журналистите) списък с консултантските фирми по САПАРД.

Земеделският министър пък изрази увереност, че ЕК в скоро време ще възобнови плащанията ни по САПАРД, с които възстановява дадените от държавата на бенефициентите средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 05.09.22 г.
fallback