fallback

Турция ограничи продажбите на имоти на чужди компании

Според някои анализатори това може да се окаже потенциална спирачка за развитието на пазара на имоти в страната

15:19 | 13.03.08 г.

Турският конституционен съд отмени закон, който позволява продажбите на недвижими имоти на чуждестранни компании, съобщи Ройтерс.

Централно-дясното правителство на Турция беше одобрило преди време закон, който разрешава продажбите на имоти на чужденци като стимул за икономическото развитие и съответствие с юридическите стандарти на ЕС, към който страната се надява да се присъедини.

Постановлението на съда, направено след иск от страна на опозиционната Републиканска народна партия, която има националистки виждания, засяга част от закон за преките чуждестранни инвестиции, който разрешава на компании, учредени от чужди инвеститори, или съвместни дружества с участието на чужди фирми да придобиват имоти в Турция.

„Чужденците не би трябвало да бъдат засегнати от решението, защото Конституционният съд дава срок от 6 месеца преди законът да влезе в сила и през това време правителството може да направи нови промени в закона за собствеността“, коментира длъжностно лице в Анкара, пожелало анонимност.

Според анализатор от Истанбул обаче новото правило е потенциална спирачка за развитието на пазара на имоти в Турция и може да прогони инвеститорите дори ако евентуално се приеме ревизирана версия на закона.

Държавната информационна агенция съобщава, че съдът е постановил, че решението ще влезе в сила шест месеца след обнародването му. Вече сключените сделки няма да бъдат засегнати, уточнява Анадолската агенция.

През последните години пазарът на имоти в страната преживява бум, подкрепен от младото и бързо увеличаващо се население, икономически ръст от средно 7% годишно, чуждестранни инвестиции и началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Относително евтините имоти привлякоха засилен интерес от страна на чужди купувачи, което вдигна цените им.

Миналата година Sama Dubai, подразделението за имоти на Dubai Holding, спечели търг за ключов терен земя в бизнес района на Истанбул срещу 705 млн. долара – една от последните големи сделки за земя.

За 2008 г. се планират и няколко първични публични предлагания на турски компании за имоти, сред които и на инвестиционния фонд за имоти от типа REIT (подобни на българските АДСИЦ) на турската Albayrak.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 30.08.22 г.
fallback