fallback

Дубай подписа за покупката на половината от испанската Colonial

Инвестиционното подразделение на правителството на Дубай ще придобие инвестициите на компанията в Испания и Франция

17:23 | 12.03.08 г.

Инвестиционното подразделение на правителството на Дубай Investment Corporation of Dubai (ICD) подписа споразумение с акционери на испанската компания за имоти Colonial за покупката на инвестиционните й имоти, оценени на над 9 млрд. евро, съобщи Propertyweek.
Придобиването ще бъде реализирано, след като Colonial бъде разделена на две, като едната част ще държи инвестиционното портфолио на компанията в Испания и Франция, а другата – земите с разрешително за строеж и проектите.
ICD ще придобие инвестициите в Испания и Франция. Ще бъде учредена нова компания, която ще притежава проектите, които се оценяват на 2,1 млрд. евро, но са със задължения в размер на 962 млн. евро.
Сделката е придружена от редица условия, сред които клауза, че основните кредитори на ключовите акционери трябва да гарантират акциите на Colonial и че трябва да бъде постигнато съгласие относно рефинансирането на дълговете на Colonial в размер на 9 млрд. евро.
Споразумението трябва да бъде одобрено от борда на Colonial, да получи разрешението на антимонополните органи и ще бъде отменено, ако в рамките на пет месеца от подписването му настъпят каквито и да било „обратни“ промени.
Сделката е приета от двама основни акционери на Colonial - Realtor Nozar (12,3%) и Луис Портийо (39,65%), както и от инвестиционния фонд на Алисия Копловиц Omega Capital (8,91%).
Дубай разкри интереса си към испанската компания миналия месец, когато предложи около 3 млрд. евро за придобиването й.
Colonial е собственик на строителя на молове Riofisa SA, който има мащабен проект за изграждане на мултифункционален комплекс зад Централна гара в София.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 06.09.22 г.
fallback