fallback

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в Европа достигна 246 млрд. евро

В България делът на чуждестранните участници в инвестиционния пазар на бизнес имоти е над 90 на сто през 2007 г.

15:55 | 12.03.08 г.

Оборотът на инвестиционния пазар на бизнес имоти в Европа достигна 246 млрд. евро през 2007 г., което е ръст от 6,3% спрямо нивото от 2006 г., сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
Същевременно се забелязва силно разделяне на развитието на британския и другите европейски пазари. Заради финансовите трусове инвестиционната активност на Острова намалява с 9 на сто на годишна база до 77,2 млрд. евро.
Другите пазари в Европа продължават да отчитат относително добри резултати, като инвестиционната активност нараства с 15% спрямо 2006 г. Всъщност 20 от общо 24 включени в проучването пазари отчитат рекордно високи инвестиционни нива през миналата година.
Въпреки кредитната криза инвестициите в Европа (с изключение на Великобритания) през последното тримесечие на 2007 г. отбелязват рекорден обем за тримесечен период – 44,8 млрд. евро, с 5,4% повече спрямо предишния връх от 42,5 млрд. евро през последното тримесечие на 2006 г.
Трансгранична активност
Трансграничната активност продължава да играе ключова роля на пазара, като формира 55% от всички сделки в стойностно изражение. Американците остават най-голямата група международни купувачи, но най-бързо нараства активността между самите европейски страни.
Британските и немските инвеститори се следващите най-активни извън вътрешните си пазари, като общо са направили сделки за 36 млрд. долара.
Що се отнася до инвеститори извън Европа, значителна промяна през 2007 г. е нарастващият интерес от страна на купувачи от Далечния изток, които са удвоили активността си на годишна база, като през 2007 г. са инвестирали 3 млрд. евро. Държавният фонд на Сингупар GIC формира 2 млрд. евро от покупките. От CBRE очакват тази тенденция да се засили, като държавните фондове ще увеличават инвестициите си в имоти.
Очаква се също активни през 2008 г. да бъдат немските фондове от отворен тип.
Прави впечатление и завръщането на холандските инвеститори, които са вложили общо 4,9 млрд. евро извън местния пазар през 2007 г., което е годишен ръст от 33 на сто.
Разпределение на сделките по сектори
През последните две години се очертава тенденция към увеличаване на дела на сделките с офис площи. От 43% през 2005 този дял е нараснал до 56% през миналата година. Офис сградите се продават по-често отколкото например търговските центрове, привличащи специализирани инвеститори, които ги държат дълго време. Нарастването на дела на сделките с офиси е за сметка на тези с търговски площи и „други“ имоти.
Индустриалните имоти продължават да нарастват като дял от пазара. Все по-голям брой държави развиват значителна ликвидност на инвестиционните си пазари на индустриални имоти.
Размер на сделките
През последните няколко години основна тенденция на европейските пазари е увеличаването на броя сделки с по-големи портфолиа, които впоследствие купувачите разделят и продават с печалба.
Нараства и броят сделки с много големи единични активи. Най-голямата такава е през втората половина на 2007 г. - покупката на офис сграда в Канари Уорф в Лондон за 1,5 млрд. евро от Propinvest и Дерек Куинлан. Четири от десетте най-големи сделки за един имот са във Великобритания.
Топ 10 инвестиционни пазари
Класацията на 10-те най-големи инвестиционни пазара остава почти непроменена през 2007 г. Единствените промени са дебютите на Москва и Амстердам на последните две позиции.
Друга съществена разлика е прагът за влизане в Топ 10. През 2005 г. Мадрид е 10-ият по големина европейски пазар с оборот от 1,5 млрд. евро. През 2007 г. линията на отсичане е 2,77 млрд. евро, а градовете с оборот над 1,5 млрд. евро са 22.
Заедно десетте най-големи пазара формират 38% от общия инвестиционен обем на пазара на имоти в Европа през миналата година.
На първо място е Лондон с 31,29 млрд. евро, втори е Париж (19,835 млрд. евро), а трети – Франкфурт (8,366 млрд. евро). На четвърто и пето място се нареждат Мюнхен и Стокхолм с 6,555 млрд. евро и 6,020 млрд. евро съответно. В топ 10 са също и Берлин, Хамбург и Мадрид.
За пазарите в Централна и Източна Европа 2007 година носи различни тенденции, се посочва в анализа. Рекордният оборот от 14,2 млрд. евро отразява силен ръст за повечето пазари. Въпреки това, Полша отчита спад на инвестиционната активност от 42%, отчасти поради липса на предлагане след силни покупки през последните няколко години.
Някои пазари са по-международни от други
Що се отнася до съотношението между местните и чуждестранните инвестиции, в някои пазари делът на външните купувачи е значително по-голям. Така например в Румъния, Хърватска, Словакия и Сърбия чуждестранните инвеститори формират 100% от пазара, докато в Ирландия е точно обратното. В България делът на чуждестранните участници в инвестиционния пазар на бизнес имоти е над 90 на сто през 2007 г., сочат данните.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
fallback