fallback

Скъпите лондонски офиси вече изглеждат по-изгодни

Доходността от наем на офиси в британската столица е нараснала с цял процентен пункт през последните шест месеца

10:51 | 12.03.08 г.

Лондон продължава да бъде най-скъпата бизнес локация в Европа, но цената за покупка на офис, сравнена с наемите, вече е по-голяма в Мадрид, Париж, Дъблин, Мюнхен, Барселона и Стокхолм, сочи анализ на Knight Frank, цитиран от Ройтерс.
Според данните на консултантската компания в сферата на недвижимите имоти, доходността от наем (мерна единица, която се движи обратно на цената и е ключов показател за инвеститорите в имоти) е нараснала с цял процентен пункт в Лондон през последните шест месеца с влошаването на условията на глобалния кредитен пазар.
Доходността от бизнес имоти обаче остава по-статична в останалата част на региона. В резултат, доходността от качествени офиси във финансовия център на Европа е била 5 процента, но в други европейски градове е 4 на сто.
Въпреки това Лондон остава най-скъпият европейски град за наем не само на първокачествени офис площи, но също и на дистрибуционни складове и търговски обекти с добро местоположение.
„Корекцията на доходността, която вече беше отчетена във Великобритания, тепърва ще става по-изразена в другите големи европейски центрове“, смятат от Knight Frank.
Фактът, че това се случи, без да свали Лондон от върха на европейската класация по наеми, е силен аргумент в полза на града като инвестиционна дестинация, казват анализаторите.
Наемите на качествени офиси в Уест Енд в Лондон са 1607 евро за квадратен метър годишно, докато тези на дистрибуционни складове около летище Хийтроу са 212 евро/кв. м, а търговски обект в моловете в британската столица може да се наеме срещу 6427 евро/кв. м, сочат данните на Knight Frank.
Следващите най-скъпи наеми на офиси в Европа са тези в централната бизнес зона на Москва (1358 евро/кв. м), където строителният бум засега не успява да задоволи силното търсене и доходност от 8% е още обичайното ниво.
При индустриалните и търговските площи на второ място е Дъблин, но той все пак остава с около 30% по-евтин от Лондон.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 05.09.22 г.
fallback