fallback

Средният наем на луксозно жилище в Пловдив стигна 350 евро

Търсят се обзаведени апартаменти с гараж или паркомясто, почти липсва търсене на необзаведени имоти

11:08 | 10.03.08 г.

Средната цена за наем на луксозно обзаведен апартамент в Пловдив с гараж или паркомясто е 350 евро. Най-търсени са двустайните жилища в центъра на града и в квартал „Кършияка”, които са с общ хол, трапезария и кухненски бокс, една спалня и санитарен възел, сочи анализ на Europolis на пазара на наемните отношения от началото на 2008 г.
По-рядко се търсят тристайни апартаменти с две спални, предлагането им също е ограничено, обясни Даниела Димитрова, мениджър на регионалния офис на международната кантора за недвижими имоти. Според нея, ако жилището е ново строителство или луксозно обзаведено, може да се наеме между 250 и 550 евро, а ако е стар монолит и неремонтирано, наемът варира от 200 до 250 евро.
На пловдивския пазар почти липсва търсене на необзаведени апартаменти, показва още анализът. Апартаментите, които не са луксозни, се предлагат средно за 175 евро на месец, като дори и за тях наемателите поставят условието да имат поне кухненско обзавеждане.
Тенденцията е клиентите да предявяват все по-големи претенции към имота, който се отдава под наем, подчертават брокерите на кантората. Според тях по-високата цена зависи както от местоположението на имота, така и от начина, по който е обзаведен апартаментът. Задължително става и условието за наличие на паркомясто до имота. Гараж в сградата, където се намира апартаментът, значително повишава наемната цена.
Основно клиентите на този вид жилища са служители на фирми, които развиват дейност на територията на Пловдив и в региона. Нелуксозните апартаменти се наемат предимно от млади семейства, които нямат възможност да изтеглят кредит за покупка на собствен имот, коментира Димитрова.
Съветът на брокерите е след закупуване на жилището с инвестиционна цел собственикът да го ремонтира и обзаведе, за да го отдаде под наем. Изчисленията на кантората показват, че средната стойност на подобренията, които се правят, е между 8 хил. и 14 хил. евро.
Очакванията за ръст на наемите през тази година са значително по-умерени спрямо продажните цени, прогнозират от кантората. Основната причина за това е сравнително слабо развитият наемен пазар, тъй като плащането на квартира у нас все още се приема за временно решение, докато се появи възможност за покупка на собствено жилище, смятат брокерите.
Според тях изменения в цените ще има, но те ще са различни за отделните сегменти. Тенденцията е наемите на масовите жилища да растат, защото потенциалът им в големите градове все още не е достигнат. По-бавно ще се увеличават цените на луксозните апартаменти, тъй като пазарът е сравнително наситен с предложения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 06.09.22 г.
fallback