fallback

Оспорват в съда десетократно занижена оценка на гора край Смолян

Различните оценки са направени във връзка с искането за покупка на държавния имот от фирмата "Тракия еко петрол"

18:06 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Горски имот с площ седем декара в района на Смолянските езера е оценен от две вещи лица на стойности, които се различават десетократно, сочат данни на областната администрация в Смолян, съобщи БТА.
Различните оценки са направени във връзка с искането за покупка на държавния имот от фирмата "Тракия еко петрол", представлявана от Халина Малецка-Пейчева, съпруга на заместник-министъра на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев. Спорът около двете различни оценки в момента е във Върховния административен съд, след като фирмата оспорва цената, определена в заповед на областния управител Петър Фиданов.
На първа инстанция Административният съд в Смолян отхвърли искането на "Тракия еко петрол" за отмяна на заповедта на областния управител. Съгласно заповедта цената за продажбата на горския имот е 350 хил. лева, докато фирмата-купувач е представила оценка за 35 хил. лева.
През август 2006 г. земеделският министър изключва от държавния горски фонд седемте декара гори край Смолянските езера. Процедурата по изключването е след искане от кандидат-купувача "Тракия еко петрол".
Получавайки право да купи горския имот, фирмата представя пред областната администрация документи, включително и оценка от агронома Маринка Веселинова, оценила терена за 35 хил. лева. От областната администрация възлагат и на втори оценител да определи стойността на продаваната гора. Съгласно втората оценка седемте декара струват десетократно по-скъпо.
 
Имотът се намира в близост до станцията на лифта от вр. Снежанка към "Смолянски езера".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 10.09.22 г.
fallback