fallback

Очакват около 6 млрд. евро чужди инвестиции за 2008 г.

За тази година, както беше и през 2007, прогнозата е, че най-голям дял ще имат инвестициите в недвижими имоти

12:30 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията за размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за тази година са за около 6 млрд. евро, каза за Investor.bg директорът на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев. Той посочи, че според последните данни на БНБ, които все още не са окончателни, размерът на преките чужди инвестиции в страната ни за миналата година е 5,69 млрд. евро, като е възможно при оформяне на окончателните данни през месец април тази цифра да достигне 6 млрд. евро.
Около две трети от чуждите инвестиции за миналата година са в недвижими имоти, като по-конкретно 30% от инвестициите са в строителство. а 12,5% от ПЧИ са в преработващата промишленост. Сталев посочи пред журналисти, че съотношението между размер на БВП и ПЧИ у нас е най-доброто в Европейския съюз за миналата година – 20%, а за 2006 г. е било 16%. Ръстът на инвестициите за миналата година на годишна база е около 30%, каза още той. Във връзка с въпрос на Investor.bg Сталев отговори, че стремежът на агенцията ще бъде в процентно отношение да намалее делът в България на инвестициите в недвижими имоти, а да нарасне делът на производството. По думите му обаче трендът няма да може да се обърне само за една година и вероятно и през 2008 г. чуждите инвестиции в недвижими имоти ще бъдат водещи. Що се отнася до дефицита по текущата сметка, Стоян Сталев коментира, че и през тази година стремежът ще бъде чуждите инвестиции да го компенсират, както беше през изминалата 2007 г., но в дългосрочен аспект това не може да бъде решение на проблема, а трябва да се работи за насърчаване на износа.
Директорът на Агенцията за инвестиции посочи, че към момента се разглеждат 30 проекта, които са в областта на производството, а няколко са в областта енергетиката и по-конкретно – възобновяеми енергийни източници. Агенцията очаква през тази година да одобри около 60 проекта, както е било и през миналата година. Но трябва да се има предвид, че по новия закон не се подпомагат инвестиции в туризъм, недвижими имоти и търговия. Сталев допълни, че също така има и интерес 5-6 големи чужди фирми за инвестиции в производства като подизпълнители, като вложенията им са в размер на 20-30 млн. евро. По неговото мнение основните проблеми, които виждат чуждите инвеститори в страната ни, са недостатъчно добре развитата пътна инфраструктура, недостатъчната правна сигурност и бързина на обслужване, а в някои случаи – и недостигът на висококвалифицирани кадри.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
fallback