fallback

FT: Засилва се натискът на пазара на ваканционни имоти в България

Нараства броят на проектите с по-високо качество в райони, които досега са останали незастроени

14:10 | 27.02.08 г.

Със задълбочаването на кредитната криза британските и ирландските купувачи на ваканционни имоти по българското Черноморие се заместват от богати румънци и руснаци, пише Financial Times в статия, посветена на пазара на ваканционни имоти в морските курорти у нас.
Финансовото издание посочва, че резкият спад на търсенето на по-малки апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м в известните курорти е смъкнало цените с между 8 и 12 процента през последните шест месеца, позовавайки се на брокери на имоти. Цените сега варират между 800 и 1200 евро/кв. м ново строителство в зависимост от близостта до плаж, се казва в статията.
Доходността от наеми обаче е ниска, около 2-3%, заради относително краткия летен сезон и свръхпредлагане на по-малки апартаменти. Вторичният пазар пък е на много ранен етап от развитие, макар и много спекулативни купувачи вече да са продали имотите, които са придобили по-рано, посочват от FT.
„Сделка днес трябва да се счита за средносрочна инвестиция. Хората, които продават, трябва да се подготвят за малка печалба“, коментира за изданието Михаил Чобанов, управляващ директор на базираната в София Bulgarian Properties.
Въпреки това настроението продължава да бъде оптимистично. Не само че повече руснаци, поляци и румънци се очаква да купят апартаменти с „умерени цени“, но се обявяват и нарастващ брой проекти за луксозно строителство в райони, които досега са останали незастроени. Цените на земята растат рязко, особено във вилните зони около градовете, се коментира в статията.
„Забавянето сякаш идва в добър момент за България. Има пренасочване на интереса от евтини имоти към такива на добро място, с качествено строителство и мениджмънт“, коментира Браян Конили от ирландската West Properties International.
Подобни проекти обикновено се простират на земя между 100 хил. и 1 млн. кв. м в близост до крайбрежен град и на два часа път до международно летище. Освен апартаменти и вили проектът обикновено включва ресторанти, търговски обекти и спа центрове.
„В дългосрочен план ръстът ще бъде подкрепен от проекти с по-високо качество като ново строителство в по-малки градове и места, които досега са привличали само туристи с по-нисък профил“, казва Венета Кръстева, организатор на конференцията Balkan Real Estate Conference в София.
Бумът на пазара на имоти създаде десетки хиляди работни места в туризма, строителството и услугите. Темпът на развитие обаче оказва сериозен натиск върху инфраструктурата, пише още FT.
Изданието посочва, че летищата във Варна и Бургас са в процес на обновяване заради многократното увеличение на полетите до тях с навлизането на нискотарифните авиокомпании от Великобритания, Германия и Полша, но изостават реконструкциите на крайморския път, както и на магистралите до София.
Местните власти също се бавят с построяването на инфраструктура и съоръжения за третиране на отпадъците от новите проекти, се казва в статията.
Български природозащитни организации предупреждават, че натискът да се строи в незастроени райони застрашава места, включени в екологичната мрежа от защитени зони на ЕС Натура 2000, допълва общата картина изданието.
За пример се посочва проект в природен парк Странджа без оценка за въздействието върху околната среда и в нарушение на местните регулации за строителство (вероятно „Златна перла" – бел. ред.), където „непредпазливи“ инвеститори от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия са купили имоти. Бъдещето на проекта е несигурно след решение на съда да се спре строителството. В отговор местните власти се опитаха да извадят курорта от защитената зона - ход, който би могъл да доведе до наказания от ЕК, посочват от FT.
Статията се спира и на казуса Иракли, като посочва, че земята там се подготвя за строителство въпреки решение то да се спре.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
fallback