fallback

Пазарите на индустриални площи се готвят за глобално забавяне

За София прогнозата е за стабилни наемни нива на складови площи и поскъпване на земята

18:33 | 25.02.08 г.

Очакванията за забавяне на глобалната икономика през 2008 г. ще доведат и до забавяне на търговията и движението на стоки, а тази тенденция има потенциала да доведе до спад на активността на пазара на складови площи, сочи проучване на Colliers International. Въпреки това през следващите 12 месеца повечето пазари ще останат стабилни, а някои ще отчетат и ръст на наемните нива, прогнозират от консултантската компания.
Европа, Близкия изток и Африка (EMEA)
По-голямата част от европейските икономики се очаква да се забавят тази година спрямо 2007 г. Пазарите на индустриални площи в Европа са доста добре позиционирани, за да успеят да издържат на забавянето и затова в еврозоната се очаква умерен ръст, макар и по-слаб от 2007, се казва в проучването.
В Европа се намират и някои от най-скъпите пазари по отношение на наем на складови площи, като Хийтроу в Лондон държи първото място в света с месечен наем от 16,85 евро на квадратен метър. Високи са нивата и в Осло (10,43 евро/кв. м), който се нарежда на пето място в света, и в Дъблин (10,42 евро), който е шести в глобалната класация.
В региона най-скъпата земя за застрояване с индустриални площи е тази около Хийтроу, където квадратният метър е 1203,46 евро/кв. м.
Наемът на квадратен метър първокачествени индустриални площи в София е 5 евро на месец, а прогнозата за тази година е за стабилен пазар, сочат данни от проучването. Цената на земята в логистични райони е 75 евро за кв. м, като очакванията на Colliers са за повишаване на цените. Доходността от първокачествен индустриален/логистичен имот в столицата е 9% със стабилни перспективи.
В Букурещ месечният наем на складови площи е 4,60 евро за кв. м с прогноза за спад на цените и доходност от 7,9%, също с прогноза за понижение. Цената за квадратен метър земя за построяване на индустриални обекти е 60 евро/кв. м и се очаква да расте.
В Белград наемните нива са 6 евро/кв. м, като се очаква спад. Доходността е 11%, а цената на земята – 70 евро/кв. м. В Истанбул наемът на склад е 3,74 евро/кв. м, а доходността – 8,5%. Цената на земята е 339,9 евро/кв. м. В Атина наемът е 6,5 евро/кв. м, доходността е 8,25%, а цената на земята – 160 евро/кв. м.
Данните са за складови площи, построени след 1990 г., които се намират в считаните за най-добри логистични райони. Стойностите за цените на земята също са за първокачествени индустриални зони.
Северна Америка
Пазарите на складови площи в САЩ и Канада също се очаква да регистрират по-слаби резултати през 2008 спрямо 2007. Очаква се по-добри показатели да бъдат отчетени на канадските пазари, особено на тези в западната част на страната.
Пазарите в региона, свързани с енергийния сектор или селското стопанство, се очаква да останат много силни, но тези, които зависят от потребителските разходи и производството, ще отбележат по-умерен ръст, смятат анализаторите.
Влиянието на жилищната криза в САЩ и охлаждащата се икономика ще се отразят и върху отдаването под наем на складови площи. Въпреки това повечето пазари ще останат стабилни или ще отчетат ръст през идните месеци, като спадовете ще бъдат ограничени до няколко пазара, прогнозират от компанията.
Наемните нива на складови площи в Северна Америка остават умерени в сравнение със световните стандарти, като най-скъп в региона е Хонолулу (9,59 евро за кв. м). С тази цена той се нарежда на осмо място в света. Следващият най-скъп пазар в региона е Виктория, Британска Колумбия (на 20-то място), следван от Сан Франциско на 26-то.
Цените на земята също са относително умерени в сравнение с тези в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, като само тази в Сан Хосе/Силициевата долина надминава 400 евро и достига 410,47 евро/кв. м.
Азиатско-тихоокеански регион
Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да остане лидер по ръст през 2008 г., като начело ще бъдат Китай и Индия. Много икономики от региона обаче са силно зависими от износа си за САЩ, затова от голямо значение ще бъде икономическото забавяне там.
Силни пазари са тези в пристанищните градове заради активната търговия в рамките на региона.
Наемните нива за складови площи варират в широки граници, като на пазарите в Япония и Хонконг надхвърлят 10 евро/кв. м.
След Хийтроу в Лондон в световната класация на пазари с най-скъпи наеми на складови площи на второ, трето и четвърто място се нареждат три японски пазара. Хонконг е на седмо място (10,32 евро/кв. м), а Сингапур – на десето (9,35 евро).
Цените на земята в Азиатско-тихоокеанския регион са начело в света, като на първо място е Хонконг, където цената за квадратен метър е 7327,12 евро/кв. м, при което се забелязва значителна разлика с втория пазар в глобалната класация - Токио (Ариаке), където наемът е 2658,10 евро/кв. м. По-умерени са цените на земята в Сидни (328 евро/кв. м) и Сингапур (311 евро/кв. м).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
fallback