fallback

Очакват до 50% спад на сделките с хотели в Щатите

От Jones Lang Lasalle прогнозират обемът да падне до между 23 млрд. и 26 млрд. долара от рекордните 45 млрд. долара за 2007 г.

11:28 | 25.02.08 г.

Очаква се тази година продажбите на хотели в САЩ да намалеят с до 50 процента заради кредитната криза, пише Financial Times, позовавайки се на доклад на агенцията за имоти Jones Lang Lasalle, който предстои да бъде представен днес.

Прогнозата на компанията е стойността на сделките с хотели да падне до между 23 млрд. и 26 млрд. долара спрямо рекордния обем от 45 млрд. долара за 2007 г.

Очакваният спад на продажбите ще заличи миналогодишния ръст от 38 процента.

„Кредитната криза замрази много мегасделки и транзакции на портфолиа“, се посочва в доклада.

Миналата година сделките за големи портфолиа от хотелски имоти са формирали 71 на сто от общия обем на продажбите. Най-голямата от тях е покупката за 8 млрд. долара на Extended Stay America, която предлага дългосрочно настаняване на пътуващи с цел бизнес. Купувач е Lightstone Group, продавач - частната група Blackstone. Сделките на частните компании са генерирали 38% от всички придобивания.

Резкият спад на интереса към хотелски имоти има по-голяма връзка с кредитните пазари, отколкото с хотелската индустрия, за която се очаква миналогодишният ръст на приходите да продължи и през тази.

Инвеститорите продължават да купуват по-малки хотели. Търсене има и в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Маями заради международните туристи там. Миналата година 24 процента от всички придобивания на хотели са били направени от чуждестранни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
fallback