fallback

Жилищата край Лондон поевтиняват с „1000 паунда в минута“

Такава е скоростта, с която падат цените при отдалечаване на локацията от центъра на британската столица

15:31 | 18.02.08 г.

Все по-голям брой лондончани планират да се преместят в предградията или в околностите на британската столица заради нарастващите цени на имотите, които правят купуването на жилище в Лондон трудно постижимо, пише aboutproperty.co.uk.

За всяка допълнителна минута, която купувачите са склонни да прекарат в пътуване от центъра на града, се свалят по 1000 паунда от средната цена на жилище в града, сочи проучване на международната агенция за имоти Savills.

Това се оказва привлекателно за все повече купувачи.

„Определено отчитаме ръст на хората, които пътуват ежедневно, а най-голямо повишение има при тези, които живеят в най-отдалечените райони “, казва Лусиън Кук, директор жилищно проучване в компанията.

Това мнение се подкрепя и от статистиката от организацията, която регулира железопътната мрежа във Великобритания (Office of Rail Regulation).

Според нейните данни общият обем на дългите пътувания се е увеличил със 7 процента от 3,9 млрд. км през 2006 г. до 4,2 млрд. през 2007 г.

И все пак, не всички купувачи търсят еднакви предимства, коментират от Savills.

„Има два варианта. Единият са по-модерните райони, където хората се местят заради качеството на живот. Това са традиционни места като Съсекс и отчасти Съри“, казва Кук.

„Същевременно се обособяват и нов тип райони за пътуващи, където хората се местят заради по-ниските цени на жилищата. Често те се намират на един час път от Лондон. Все повече хора приемат по-дългото пътуване“, добавя той.

През януари цените на жилищата в Лондон са нараснали с 0,9 на сто през януари до средна цена от 402 233 паунда, стана ясно днес от данните на портала за имоти Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 24.08.22 г.
fallback