fallback

Сделките с бизнес имоти в света надхвърлиха 1 тлрн. долара през 2007

Половината от всички покупки на земя през миналата година са били реализирани в Китай

12:23 | 15.02.08 г.

Световният пазар на бизнес имоти надхвърли очакванията, като общата стойност на големите сделки през миналата година е над 1 трлн. долара, сочи доклад на анализаторската компания Real Capital Analytics.
Предвид факта, че компанията следи данни за сделките над 10 млн. долара, възможно е общият обем да е по-близо до 1,5 трлн. долара, коментира нейният основател Робърт Уайт, цитиран от CPN.
Докладът Global Capital Trends обхваща 75 страни на пет континента. От включените в него градове в 114 са регистрирани продажби на бизнес имоти за над 1 млрд. долара, от които 48 в Северна Америка, 35 в Европа и 21 в Азия.
Най-активният сектор е този на офис площите, които съставят 434 млрд. долара от общия обем на сделките. Над 111 млн. кв. м са били предмет на сделка миналата година, което е равно на цялата наличност в Лондон, Токио и Ню Йорк, се посочва в доклада.
Половината от всички покупки на земя през 2007 г. са били реализирани в Китай, като стойността им е 50 млрд. долара, два пъти повече от тези в САЩ.
Сред ключовите изводи в доклада е прогнозата, че през 2008 г. обемът на сделките с бизнес имоти в Азия може да надмине тези в Европа или Северна и Южна Америка. В резултат на кредитната криза продажбите в Северна Америка и Европа се забавиха значително, докато Азия остава незасегната.
Очакванията са кризата да накара щатските инвеститори да търсят възможности в чужбина. Азия и Източна Европа предлагат някои от най-големите възможности за тях, смята Стив Уилямс, консултант в RCA и бивш президент на британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти.
Данните за продажбите включват офис, индустриални, търговски площи, апартаменти и хотели, както и парцели. От RCA отбелязват, че надеждността на информацията за сделките варира значително в различните страни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 15.02.08 г.
fallback