fallback

Тунел под ж.п. релсите ще свързва мола зад Централна гара със София

Испанската Riofisa ще инвестира 270 млн. евро в търговски център Civis и 130-метрова кула зад гарата

14:08 | 13.02.08 г.

Тунел за автомобили под ж.п. релсите на Централна гара в София, който да свързва двете части на столицата, както и пешеходни топли връзки предвижда проектът за изграждане на мултифункционален комплекс зад гарата на испанската компания Riofisa.
Плановете си за мащабни инвестиции на това място компанията обяви още през 2006 г.
Общо 270 млн. евро ще бъдат инвестирани в първия етап на проекта, който предвижда построяването на търговско-развлекателен център Civis и на 130-метрова кула с офиси и хотелска част, стана ясно по време на официалното представяне на проекта днес. Общата разгъната застроена площ ще е 280 хил. кв. м, а отдаваемата – 80 хил.
„Надяваме се през следващите седмици да дадем старт на строителните дейности, а по план в края на 2010 г. да се състои официалното откриване на комплекса“, каза при представянето му Хуан Мерино, генерален директор за търговските центрове в Riofisa. В момента се водят преговори за изпълнител на строителството, като със сигурност това ще бъде българска компания, уточни Мерино. Българският партньор на английските архитекти на проекта е арх. Атанас Панов.
По думите на Мерино втората фаза на проекта, която предвижда построяването на жилищен комплекс, офиси и паркинг от двете страни на търговския център, още е на етап проектиране, затова точната инвестиция в нея не може да бъде уточнена. Втората фаза ще има обща разгъната застроена площ от 170 хил. кв. м.
Сградата на търговския център ще бъде на 3 нива, в които ще се помещават 250 обекта. Партерът и първият етаж са предназначени за търговски обекти за модни облекла, а на втория етаж са местата за развлечение, които включват 12 киносалона с 3 хил. места, боулинг зала и различни ресторанти.
Ще има отделен паркинг с близо 4 хил. паркоместа и голям хипермаркет, разположен на площ от 13 500 кв.м. на партерния етаж. Около хипермаркета ще има обекти за всекидневни услуги като банка, аптека, обущарски услуги, химическо чистене, фотоателиета, козметика и други.
23-етажната кула пък ще има панорамен ресторанст на върха си, под него ще бъде разположена хотелската част, а най-отдолу ще се намират офис помещения.
Riofisa има проект със същото име (Civis) и в Пловдив. Той беше представен през септември миналата година. Състои се от търговски център, хотел и офиси, в които ще бъдат инвестирани 175 млн. евро. Строителните дейности там вече започнаха, каза Мерино.
Двата проекта са част от международната експанзия на испанската компания, която има проекти също и в Тимишоара и в Брашов в Румъния.
Мерино не скри интереса на Riofisa и към Варна и Бургас, но засега няма конкретни проекти там. „За нас е от интерес да направим поне 5-6 търговски центъра в България“, добави той.
За двата си проекта в София и Пловдив компанията получи наскоро от Българската агенция за инвестиции сертификат за инвестиция първи клас.
„Евентуалната смяна на акционерите на Colonial (които погълнаха Riofisa миналата година за 2 млрд. евро) не би повлияла негативно на плановете на компанията за България нас, а по-скоро би ги засилила“, коментира в отговор на журналистически въпрос Мерино.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback