fallback

Цените на жилищата във Великобритания с най-голям спад от десетилетие

Спадът се дължи по-скоро на намаляващото търсене, отколкото на увеличено предлагане

10:49 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали най-силно понижение за трите месеца до януари от поне едно десетилетие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS).

Балансът на RICS* за цените на жилищата се е понижил за шести пореден месец до -54,7 от -49,1 през декември. Анализатори прогнозираха по-малък спад до -51,0.

От RICS смятат, че спадът се дължи по-скоро на намаляващото търсене, отколкото на увеличено предлагане, тъй като броят на запитванията от страна на нови купувачи в Англия и Уелс продължава да се понижава, и то бързо. Броят на непродадените жилища също расте.

„Затегнатите критерии за отпускане на ипотечни кредити спират мнозина, които са склонни да се включат на пазара на имоти“, пояснява говорителят на RICS Джереми Лийф.

Английската централна банка намали лихвите в страната миналата седмица до 5,25 на сто, за да насърчи икономиката, но според мнозина експерти пазарът на жилища във Великобритания все още е изложен на риск от значително забавяне тази година след няколко години на силен ръст.

*Балансът на RICS за цените на жилищата във Великобритания се базира на мнението на оценителите за състоянието на пазара, като се съпоставят процентите на тези, които отчитат повишение на цените и тези, които отчитат спад

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
fallback