fallback

Скъпата Шанз-Елизе изгони поредния си наемател

Улицата постепенно се превръща в огромен търговски център, където присъствие могат да си позволят само най-големите модни марки

13:02 | 08.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Веригата ресторанти Planet Hollywood обяви, че в най-скоро време ще преустанови присъствието си на прочутата френска търговска улица Шанз-Елизе, съобщават френските медии. Причината – порасналия до небето наем на и без това обявената за най-скъпа улица в Европа.

В края на миналата година класация постави Шанз-Елизе на първо място на Стария континент и на трето в света по нива на наемите, като първите две места в световен мащаб се заемат от Пето Авеню в Ню Йорк и хонконгската Козуей Бей. Българският булевард Витоша бе поставен на 32-ро място.

По данни от края на миналата година средният наем на квадратен метър на френската улица възлиза на близо 7400 евро. От Planet Hollywood казват, че цената, която са плащали досега, е била завишена още, и то – значително.

Според пазарни наблюдатели веригата далеч не е първият наемател, който се отказва от престижната локация заради исканите високи цени. Предишната голяма фирма, която се е изтеглила от Шанз-Елизе, е била аптечната верига Lincoln. До края на годината ще бъде премахнат и пощенският клон на прочутата улица, който съществува там от 1952 г. През юли 2007 Шанз-Елизе бе напусната и от киното UGC Triomphe, което обяви, че приходите му на месец вече са се изравнили с месечния наем.

Така постепенно улицата се превръща в един огромен търговски център, в който присъствие могат да си позволят само най-големите търговски марки, най-вече от областта на модата, които в момента наддават и съответно завишават цените като цяло, за да се сдобият с магазин на Шанз-Елизе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
fallback