fallback

Водоснабдяването в Самоков застрашено заради готвена продажба на имот

Резервоарите за питейна вода на града са на територията на бивше военно поделение, преобразувано в частна държавна собственост

10:51 | 07.02.08 г.

С писма до Министерския съвет и министерствата на регионалното развитие, на отбраната и до управителя на Софийска област, кметът на Самоков Ангел Николов протестира срещу правителственото решение за преобразуването от публична в частна държавна собственост на бивше военно поделение в града, съобщи Dnes.bg.
Повод за протеста е, че на територията на обекта се намират резервоарите за питейна вода, които захранват Самоков.
Преобразуването се извършва, за да се уреди правно възможността теренът да бъде продаден или да се използва по т.нар. публично-частно партньорство.
Резервоарите в поделението са с площ 6400 кв. метра и са актувани като публична общинска собственост, но заради спецификата на терена и заради това, че са зад оградата на военния обект, не са заснети и отразени в кадастралната карта на града.
Николов твърди, че след промяната на собствеността и при евентуална продажба на имота може да се възпрепятстват достъпът и обслужването на съоръженията.
Кметът настоява да се вземе правителствено решение за обособяването на нов имот със съответния идентификатор като прилежащ терен за обслужване на водните резервоари, съгласно акта за публична общинска собственост.
По този начин ще бъдат улеснени и процедурите по бъдещото изграждане на нов резервоар за решаване на водоснабдителния проблем на Самоков. „Ако бъде взето решение за обособяването на обекта, всички процедури и разходи ще са за сметка на общината“, казва още Николов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
fallback