fallback

Кредитната криза забавя и глобалните инвестиции в хотели

През миналата година сделките с хотели в света нарастват с 56% до 113 млрд. долара, като са сключени и много "мегасделки"

18:24 | 04.02.08 г.

Световният пазар на инвестиции в хотели вероятно е достигнал върха си миналата година, когато сделките достигат рекордни обеми, но се очаква тази година да се забави заради кредитната криза, пише Financial Times.

През 2007 г. обемът на сделките с хотели в световен мащаб е нараснал с 56 процента до 113 млрд. долара, сочат данни на Jones Lang LaSalle. Данните са били подкрепени от поредица т. нар. „мегасделки“ (за над 600 млн. долара), каквато например е придобиването на веригата Hilton от страна на Blackstone за 26 млрд. долара.

През второто полугодие на 2007 г. обаче обемите падат заради началото на проблемите на глобалния кредитен пазар. От Jones Lang LaSalle прогнозират, че продължаващият натиск върху достъпността и цената на дълговото финансиране ще забавят транзакциите през тази година.

Според компанията обаче затрудненията на финансовите пазари ще имат по-малко влияние върху хотелите, отколкото върху другите сегменти от пазара на имоти. „Общият пазар на придобивания и сливания (през второто полугодие на 2007) отчита забавяне с около 40% в резултат на ипотечната криза, докато активността при сделките с хотели се забавя само със 17 на сто спрямо същия периода на 2006 г.“, казва Артур де Хааст, главен изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle Hotels.

Според него общата доходност от наеми и увеличаване на капиталовата стойност вече започва да намалява. Де Хааст прогнозира, че това ще продължи до третото тримесечие на 2008 г., когато очаква пазарът да започне да се съживява.

Според де Хааст хотелиерският сектор ще извлече ползи от позицията си на предпочитана инвестиция от клиенти, които купуват с по-малък ливръдиж, като държавни инвестиционни фондове, богати частни инвеститори и инвестиционни тръстове в имоти.

Прогнозата обаче е за забавяне на ръста на приходите.

Без да се брои сделката на Blackstone, за миналата година се отчита годишен ръст от 20%. „Мегасделките“ формират близо две трети от оборота миналата година, но тази година се очакват далеч по-малко от този тип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 10.09.22 г.
fallback