fallback

Поредна испанска компания заяви инвестиционен интерес към Плевенско

Испанската Коенер планира да построи комплекс за производство на биоенергия от технически култури за 60 млн. евро

10:52 | 04.02.08 г.

Испанската „Коенер“ планира да построи комплекс за производство на биоенергия от технически култури в област Плевен. Инвестиционните си намерения към общините Гулянци и Никопол е разкрил на работна среща с областния управител Цветко Цветков изпълнителният директор на компанията Алехандро Лопез, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Предвижда се комплексът да заработи през 2009 година и да включва рафинерия за биодизел, инсталация за добиване на сурово рафинирано масло, складово депо и ново пристанище, което ще обслужва нуждите на комплекса.
Инвестицията е за над 60 млн. евро, като около 30 млн. от тях са собствен капитал на компанията, а за другите се преговаря с български и чужди банки.
Планира се в изпълнението на проекта да участва и местният бизнес. Продукцията ще бъде предназначена за износ в Австрия, Германия, Румъния, Сърбия и вътрешния пазар.
В сряда ще бъде проведена нова работна среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите на испанските инвеститори за проектиране и изграждане на проекти, свързани с екологичната и ВиК инфраструктура.
„Коенер“ не е единствената испанска компания с интерес към проекти в Плевенско. През март миналата година желание да изградят заводи за олио и биодизел за 70 млн. евро в близост до Плевен заявиха испанската “Грийн Фуел” и "Тепро България".
През октомври от областната администрация съобщиха, че представители на испанската енергийна група „Еолика Навара“ са огледали терени в Плевенско за изграждане на ветрогенераторен парк.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
fallback