fallback

Индийски милиардер си строи най-скъпото жилище в света за 1 млрд. долара

Стъкленият небостъргач включва всички екстри, а заради показността си привлича и много критики

17:34 | 31.01.08 г.

Така ще изглежда най-скъпото жилище в света. Илюстрация: Mumbai Mirror

В Мумбай, но на зелена улица далеч от постоянния хаос на финансовата столица на Индия, се намира строителната площадка на бъдещото най-скъпо жилище в света, пише ABC News.
Къщата, или по-скоро кулата всъщност, ще струва около 1 млрд. долара, а бъдещият й обитател е най-богатият индиец Мукеш Амбани. За кратко Амбани беше обявен и за най-богатия човек в света, но впоследствие се оказа, че изчисленията са били неточни и „титлата“ му бе отнета.
Какво представлява идеалният дом за човек, определен като първия трилионер в рупии? Може би е по-лесно да се изброи какво няма, защото проектът изглежда включва всички екстри.
В различни статии на местни и международни медии се посочват различни удобства на дома-кула, които, разбира се, включват плувен басейн, множество стаи-сейфове и 600 прислужници. Наред с фитнес клуб, жилището ще има домашно кино, площадка за хеликоптери, висящи градини, а цели 6 етажа ще бъдат отделени за паркинг с място с 168 автомобила.
С височина от 175 метра 27-етажната кула ще изглежда по-скоро като 60-етажна заради високите тавани на помещенията.
Огромният имот е само за едно семейство, което включва Амбани, съпругата му, трите им деца и майката на Амбани.
Критика на показността
Стъклената сграда, наречена Антилия по името на митичен остров, е проектирана от чикагското архитектурно бюро Perkins & Will.
В град, където около 6 млн. души живеят в бордеи, а апартаменти под наем за 20 хил. долара на месец предлагат  гледка едновременно към Арабско море и мизерията на бездомните на улицата, показността на Амбани привлече доста критики.
Местен вестник определя къщата като „сграда на егото“. Други оприличават Амбани на разточителните индийски махараджи от миналото.
 
Проектът обаче среща и подкрепата на местни жители, които се гордеят с постиженията на бизнесмена.
В класацията на най-богатите хора в света Амбани е на 14-то място със състояние в размер на 22 млрд. долара, а компанията му Reliance Industries Ltd. е най-голямата частна компания в Индия.
Планира се жилището да бъде готово следващата година. В момента семейството живее в 14-етажна сграда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
fallback