fallback

Най-засегнатите от просрочените ипотеки райони в Щатите

Около 2 млн. американци ще загубят жилищата си през следващите 2 години, сочат прогнози

12:07 | 29.01.08 г.

Какво може да бъде по-лошо от това да изоставаш с вноските по ипотеката? Да дължиш на кредитора си повече отколкото струва дома ти, отговаря списание Forbes.
Именно това се случва със собственици на жилища в САЩ, много от които само преди няколко години са избрали ипотечни кредити, по които плащат само лихвата, или ипотеки с променлива лихва. Повишаването на лихвените нива и поевтиняването на жилищата им ги оставя с отрицателен баланс, при който размерът на ипотеката надхвърля стойността на жилището им.
Някои обаче са в по-рискова ситуация от други. Голяма част от кредитополучателите с по-рисков профил се теглили втора ипотека, за да покрият плащанията, с което са на отрицателен баланс още от самото начало. Около 2 млн. американци ще загубят жилищата си през следващите 2 години, сочат изчисления на икономическия комитет към Конгреса.
Кой усеща кризата най-силно? Forbes предлага своеобразна класация на най-засегнатите от кризата райони в САЩ, като се базира на данни от RealtyTrac, която следи обявените за просрочени ипотеки в страната чрез данни от различни източници.
Окръг Уейн в щата Мичиган, чийто център е Детройт, е на първо място с 10 622 жилища с обявени за просрочени ипотеки с отрицателен баланс, като при 176 от тях става въпрос за отрицателен баланс от над 100 хил. долара.
На второ място с 4278 просрочени ипотеки с отрицателен баланс се нарежда окръг Кларк в Невада с център Лас Вегас.
В топ 5 влизат още окръг Марикопа в Аризона (с 3336 просрочени ипотеки с отрицателен баланс) и окръзите Ривърсайд и Лос Анджелис в Калифорния, където броят им е около 3 хиляди.
Разбира се, не всички просрочени ипотеки в даден район са с еднакъв профил. В окръг Уейн например, близо 40% от всички текущи просрочени ипотеки са върху имоти с отрицателен баланс. За разлика от тях, от всички просрочени ипотеки в Маями-Дейд, друг засегнат от кризата район, само 11,6% са с отрицателен баланс.
10-те най-засегнати окръга се допълват от Кук в Илинойс, Брауърд и Маями-Дейд във Флорида и Сакраменто и Сан Бернардино в Калифорния.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 09.09.22 г.
fallback