fallback

Очакват поскъпване на имотите в Румъния заради навлизането на Ford и Nokia

Предвид недостига на жилища в страната увеличеното търсене ще вдигне цените, смятат консултанти

14:52 | 28.01.08 г.

Цените на имотите в Румъния ще получат значителна подкрепа в резултат на решенията на две международни компании да разположат европейските си бази в страната, коментира aboutproperty.co.uk.
Наскоро щатският автомобилопроизводител Ford и производителят на мобилни телефони Nokia обявиха плановете си да разположат значителна част от оперативната си дейност в Румъния – решения, от които страната като цяло ще извлече полза, според британската консултантска компания в сферата на имотите Anglo-Romanian Development (ARD).
„През последните няколко години в Румъния стъпиха голям брой международни компании. Nokia и Ford се присъединяват към фирми като IBM, Vodafone, Microsoft, GlaxoSmithKline и Oracle, които помагат на страната да затвърди позицията си на бизнес център в Централна и Източна Европа. Тези компании инвестират милиони и създават хиляди работни места, което като цяло оказва много положителен ефект върху пазара на имоти в страната“, казва Алекс Пинтеа, управляващ директор на ARD.
Nokia обяви плановете си да разположи производствена база и научно-развоен център в град Клуж миналата година, като се предвижда производството да започне в началото на февруари. Ще бъдат наети около 3500 работници. Впоследствие от Nokia са потвърдили плановете си да преместят цялото производство от завода си в Германия в новата база в Клуж.
От своя страна Ford Motor Company купи съществуващ завод в Крайова в края на миналата година и към момента е в процес на модернизация на новата си база. Очакванията са в региона да бъдат създадени допълнителни 3000 работни места.
„Това са безспорно добри новини за съответните райони, особено за пазара на имоти, на който вече има хроничен недостиг на жилища“, казва Пинтеа.
„Колкото повече големи играчи навлизат в Румъния, толкова повече ще нараства търсенето на имоти в големите градове. Комбинирано с недостатъчното предлагане, това води до повишаване на цените и представлява добра инвестиционна възможност“, смята той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
fallback