fallback

Британец купи швейцарски ски курорт за 1 франк

Бруно Прайър ще инвестира 20 млн. паунда, за да върне към живот западащото село Ернен

18:03 | 25.01.08 г.

За 1 швейцарски франк не може да си купите и чаша горещ шоколад в някоя чайна в Алпите, но един британски предприемач си купи точно за толкова ски курорт, пише Guardian.
Бруно Прайър е запален скиор и вече притежава писти с обща дължина близо 20 километра и 4 лифта, без да броим машините за поддръжка на пистите над швейцарското селце Ернен.
Разбира се, има едно условие. Компанията на Прайър Summerleaze е обещала да инвестира над 20 млн. паунда в курорта, за да върне към живот селото, което запада от години.
Проблемът е, че по-малко известните и уединени курорти като Ернен, където живеят едва около 500 души, трудно успяват да се конкурират с по-модерните дестинации с по-големи хотели, повече магазини, по-бурен нощен живот и вероятно по-надеждна снежна покривка.
Кризата в Ернен, красиво място с дървени вили и само един малък ски магазин, се изостря през миналия сезон, когато ски станцията отчита загуба от 100 хил. паунда, а броят на посетителите, които остават да пренощуват в селото, пада наполовина до 90 хил.
Основният проблем е т. нар. феномен „студени легла“. Хората, които си купуват втори дом в курорти като Ернен прекарват там само няколко седмици годишно, тенденция, която съсипва бизнеси като барове и магазини. Освен това, младите хора напускат селото, като в местното училище са останали само 13 ученика.
Изправен пред финансова катастрофа, Ернен решава да потърси помощ миналата година, като пуска обява във вестник. Над 100 частни инвеститори и компании от Азия, Америка и Холандия проявяват интерес. Прайър успява да убеди представителите на Ернен, че той е най-подходящ и така се стигна до споразумение. Прайър печели пред останалите, защото не планира да строи нови имоти, а смята да наблегне на удобството на скиорите, като създаде нови писти и свърже съществуващите с други в района. Някои жители на селото дори вече го определят като „спасител“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 26.08.22 г.
fallback