fallback

Норвежки градчета станаха жертва на кредитната криза в САЩ

Кметствата инвестирали обществени средства в облигации на щатската банка Citigroup, която е засегната от кризата

18:03 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Осем норвежки градчета станаха жертви на кредитната криза, след като нарушиха закона, инвестирайки във финансови продукти, свързани с рискови ипотечни кредити в САЩ, съобщи АФП.
Местните власти решиха, че градчетата трябва да се избавят от тези инвестиции, което означава загуби в размер на стотици милиони норвежки крони.
Следвайки сложна схема с надеждата да увеличат бъдещите си приходи, малките градчета са инвестирали очакваните постъпления от експлоатацията на местни водноелектрически съоръжения в облигации, издадени от щатската банка Citigroup.
Стойността на финансовите инструменти силно се е понижила миналата година вследствие на кризата на пазара на рискови кредити, като по този начин градчетата са изправени на ръба на фалит.
Според по-висшите местни власти градовете, всеки от които няма повече от 25 хил. жители, са нарушили закона за местните общности, който забранява инвестициите на обществени средства в рискови финансови инструменти.
Общата загуба на градчетата може да достигне 687 млн. крони (85,6 млн. евро), според норвежкия вестник Verdens Gang.
Надеждата на засегнатите кметства да възстановят отчасти вложенията си чрез норвежкия посредник Terra Securities, който е продавал финансови инструменти на Citigroup в страната, се е стопила след решението на посредника да обяви фалит в края на ноември.
Финансовите регулаторни власти отнеха лиценза на Terra Securities, която е собственост на 78 норвежки банки, след обвинение в сериозни и системни нарушения на правилата за добро поведение.
Миналата седмица Citigroup обяви най-голямата загуба в историята си в размер на 9,83 млрд. долара за четвъртото тримесечие, като банката е отписала активи на стойност 18 млрд. долара вследствие на кризата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 31.08.22 г.
fallback