fallback

Жилищата в Австралия и Нова Зеландия – по-недостъпни от тези в САЩ

От англоговорящите страни най-изгодни за населението са жилищата в Канада

12:09 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищата в Австралия и Нова Зеландия са най-трудно достъпни сред тези в англоговорящите страни, като цените им са с коефициент от 6,3, измерен чрез медианния доход на домакинствата, съобщи Bloomberg, позовавайки се на ново проучване.

Медианният коефициент за пазара на имоти, използван в проучването, представлява съотношението между медианната цена на къщите на дадения пазар и медианния доход на домакинствата. Коефициент от 5,1 или повече предполага недостъпен пазар за населението, а 3 или по-малко - обратното.

Къщите в Австралия и Нова Зеландия са били със 75 на сто по-скъпи от тези в САЩ през третото тримесечие на 2007 г., показва изследването на щатската консултантска компания Demographia. То включва още пазарите в Канада, Ирландия и Великобритания, като са проучвани 227 пазара в тези страни.

Растящите лихви и поскъпващите жилища в Австралия помогнаха на сегашния премиер Кевин Ръд да спечели изборите през ноември, слагайки край на 11-годишното управление на Джон Хауърд. Медианната цена на къщите в Австралия почти се утрои през мандата на Хауърд, като в същото време заплатите са нараснали с едва 19 на сто.

Шестте най-недостъпни пазара на жилища от всички изследвани 227 са в САЩ, като начело е Лос Анджелис с коефициент 11,5, следван от Сан Франциско, Салинас, Калифорния и Хонолулу.

Медианният коефициент средно за САЩ обаче е 3,6, за Великобритания – 5,5, а за Ирландия – 5,7. За Канада той е най-нисък – 3,1. Австралия е с най-недостъпен жилищен пазар, тъй като 25 от проучените 28 пазара в страната са класирани като недостъпни. В Нова Зеландия всичките изследвани седем пазара са с такава оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 26.08.22 г.
fallback