fallback

Еколози против предложените промени в устройствения план на Царево

Измененията ще позволят да бъдат застроени всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа

14:12 | 18.01.08 г.

В края на миналата седмица беше проведено обществено обсъждане на промените в Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево. Коалицията от 17 неправителствени организации „За да остане природа в България” внесе свое становище в общината, което предстои да бъде изпратено на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха природозащитниците.
Според тях в момента Община Царево прокарва изменение на своя общ устройствен план, който ще позволи да бъдат застроени всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа, както и да бъде узаконен спреният незаконен строеж на комплекс „Златна перла“ в природния парк.
По време на обсъждането от коалицията са поискали да се изработи националната устройствена схема за Черноморското крайбрежие според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, която определя общите параметри за цялата територия, и едва след това да се разгледат предложенията за промени в Общия устройствен план на общината.
Според тях е недопустимо с изменението на ОУП на Царево да се изключват земи от Природен парк Странджа. Има опит общинска вековна дъбова гора край селото да бъде вкарана в регулация и застроена, е обявил по време на обсъждането жител на Синеморец.
Проектантският екип ще преработи ОУП съобразно постъпилите забележки, уточняват еколозите.
Предстои проектантският екип да вземе предвид предложенияха и те да се отразят в изменението на ОУП, след което Общинският съвет в Царево да одобри изменението на плана, доклада по екологична оценка и доклада по оценка за съвместимост с Натура 2000, уточняват от коалицията.
След това Министерството на околната среда и водите трябва да разгледа доклада по екологична оценка и доклада по оценка за съвместимост с Натура 2000 и да издаде становище по тях. Последната стъпка е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземе окончателно решение по ОУП на специален експертен съвет.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 08.09.22 г.
fallback