fallback

Половината домакинства с ипотечни кредити са с доходи между 750 и 1500 лв.

Най-много търсят ипотечни кредити работещите в сферата на информационните технологии, следва ги бюджетният сектор

13:33 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Анализирайки месечния доход на домакинствата, теглещи кредити, положителната тенденция е нарастване на доходите на домакинствата през 2007 г. Половината от теглещите ипотечни кредити домакинства са с доход от 750 до 1500 лева, се казва в анализ на КредитЦентър за ипотечното и потребителското кредитиране през миналата година. Следват домакинствата с доход до 750 лева - 26%, които се формират от живущите в по-малките градове кредитополучатели. 24% от кредитополучателите са с доход над 1500 лева, като 9% от тях са с месечен доход на домакинството над 2 500 лева.
Едно от водещите изисквания на теглещите кредит е той да няма наказателна лихва за предсрочно погасяване със собствени средства. Други водещи фактори при избора на кредит са възможно най-ниската му цена, отпускането в максимално кратък срок и възможно най-ниска месечна вноска. Анализът на сроковете, за които се теглят ипотечните кредити, показва трайното предпочитание на българина към кредитни продукти с по-дълъг срок на погасяване. Това беше отчетено от страна на банките и през 2007 година по-голямата част от водещите банки увеличиха сроковете по кредитите си до 30 години, а някои от тях предложиха и срок от 35 години. Почти 80% от изтеглените кредити са със срок над 15 години.
Най-много търсят ипотечни кредити работещите в сферата на информационните технологии. На второ място се нарежда бюджетният сектор, където служителите на държавни и общински структури, военните, служителите на Министерство на вътрешните работи и други ползват редица преференции от страна на водещите банки. Продължава и тенденцията от 2006 г. в бързо развиващата се сфера на строителството да е на трето място по интерес на заетите в нея към покупката на жилище с кредит. На последно място по интерес към ипотечното кредитиране се нареждат заетите в селското стопанство.
В групата на чуждите граждани, получили финансиране за покупка на имот у нас, водят англичаните. От средата на годината има засилен интерес към такова финансиране и от страна на граждани от прибалтийските републики. През годината са отпуснати кредити от наши банки и на граждани на Русия, Гърция, Холандия, САЩ и др. Ръстът на кредитите, отпуснати на чужденци, е 48%.
Като нови продукти на пазара на ипотечни кредити се появиха варианти, които се оказаха интересни за потребителите и се приеха добре от тях, посочват кредитните експерти и дават за пример кредитите в швейцарски франкове и кредитите с кеш бонус, при които на клиента се връща процент от изтегления кредит като бонус. Появиха се и кредити, финансиращи до 100% от стойността на сделката, ипотечни кредити комбинирани с безлихвен потребителски кредит, ипотечни кредити комбинирани с кредитна карта с определени лимит и други. Увеличи се делът на банките, които заедно с ипотечния кредит предлагат на клиентите и застраховка на имота и на кредитополучателя, като при някои банки застраховките са за сметка на банката. Ипотечният овърдрафт е друг продукт, които през 2007 г. се популяризира сред кредитополучателите.
Кредитирането на зелено също бележи съществен ръст през 2007 година. Все повече банки затварят кръга на проектното финансиране, като предлагат кредити на зелено на купувачите, в обектите, чието изграждане са финансирали. Ръстът на кредитирането на зелено спрямо 2006 година е 26,7%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 11.09.22 г.
fallback