fallback

Британските жилища поевтиняват с най-бърз темп от 1992 г. насам

Доверието на лицензираните оценители в продажбите и перспективите пред цените се влошава значително

10:45 | 16.01.08 г.

Цените на жилищата във Великобритания са паднали през декември с най-бърз темп от рецесията в началото на 90-те години през миналия век насам, сочат последните данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Ройтерс.
Балансът на RICS* за цените на жилища е паднал до -49,1 през декември, което е най-ниската му стойност от ноември 1992 г. насам. За предходния месец ноември бе отчетена стойност от -40,6. Консенсусната прогноза беше за по-умерен спад до -45,0.
Така пазарът отбелязва пето поредно месечно понижение.
Доверието на оценителите в продажбите и перспективите пред цените се влошава значително, сочат данните, като и двата показателя падат до най-ниските си нива, откакто въпросите са били включени в проучването за първи път 1998 г.
Броят непродадени имоти през декември е нараснал с още 7,1% след увеличението от 9,1% през ноември и 10,3% през октомври, сочат данните.
Делът на приключените продажби спрямо непродадените имоти на пазара пада до 30,7% през декември, което сочи, че пазарът е най-нестабилен от август 2005 насам.
*Балансът на RICS за цените на жилищата във Великобритания се базира на мнението на оценителите за състоянието на пазара, като се съпоставят процентите на тези, които отчитат повишение на цените и тези, които отчитат спад
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 27.08.22 г.
fallback