fallback

Пак ще има фонд за инвестиции в горския сектор

Законови промени предвиждат лесничействата да търгуват на едро с дървесина

14:17 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Реформите в горския сектор започват с внасянето в близките дни на проекта на Министерския съвет за изменения в Закона за горите, каза на специална пресконференция министър-председателят Сергей Станишев. В пресконференцията участваше и изпълнителният директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.

Целта на измененията е да се отделят контролните функции в горския сектор, изпълнявани от държавата, от чисто икономическите функции, които ще се изпълняват от лесничействата, и същевременно да се създадат възможности за финансово реинвестиране в горския сектор, главно за залесяване.

Промените в Закона за горите предвиждат още създаване отново на закрития преди около 10 години фонд "Българска гора". Приходите на фонда ще се формират главно от разпоредителни сделки, глоби и, евентуално, държавни средства.

Средствата на фонд "Българска гора" ще се ползват чрез кандидатстване с проекти, които трябва да бъдат главно насочени към дейности по залесяване и възпроизводство на горите.

По всяка вероятност в управлението на фонда ще има представители на няколко министерства - на земеделието, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

В правомощията на лесничействата след промените в Закона вече ще влиза и възможността за търговия на едро с дървесина и за сключване на сделки с частни фирми. Търговията с дървесина ще се извършва в „пакети“, в които ще влиза, както по-скъпа, така и по-евтина дървесина.

Като цяло реформата в горския сектор, по думите на Станишев, цели устойчиво развитие, финансова стабилизация, увеличаване на горското покритие на страната и привличане на по-квалифицирани кадри, а също така и поддържане на икономически жизнеспособни горски и ловни стопанства. В тази връзка беше съобщено, че се подготвят и промени в Закона за лова, по всяка вероятност ще бъде изготвен и изцяло нов Закон за горите.

Към момента 76% от горския фонд на страната е държавна собственост, 12% - общинска, 10% - частна (разпределена между около 1,2 млн. броя собственици) и 2% е собствеността на Църквата, училища и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 28.08.22 г.
fallback