fallback

Нивото на незаетост в щатските молове стигна 11-годишен връх

Сегментът на търговските площи в САЩ е под напрежение заради по-бавното нарастване на наемните нива и намаляващата заетост

11:29 | 11.01.08 г.

Нивото на незаетост в по-малките търговски центрове (с площ под 40 хил. кв. м) в САЩ нараства до 11-годишен връх през последното тримесечие на миналата година заради жилищната криза, която се отрази на потребителските разходи, сочат данни на Reis Inc., цитирани от Bloomberg.
За тримесечието, приключващо на 31 декември, делът на свободните площи се повишава до 7,5% спрямо 7,3% за третото тримесечие, се казва в проучването на базираната в Ню Йорк компания за анализи на пазара на имоти.
„Сегментът на търговските площи попада под нарастващо напрежение както заради по-бавното нарастване на наемните нива, така и заради намаляващата заетост на площите“, коментира Сам Чандан, главен икономист в Reis.
Ръстът на продажбите на дребно в САЩ се забавя заради влошаващите се условия на пазара на жилища и растящите цени на бензина.
Офертните наемни нива в търговските центрове се повишават с 0,8 на сто през последното тримесечие на 2007 спрямо предходното, а реалните наеми се увеличават с 0,4 процента. За годината офертните наемни нива нарастват с 2,9%. Коригирани спрямо инфлацията, наемите не отчитат повишение, сочат данните на Reis.
При по-големите молове (наричани в САЩ регионални, обикновено с над 40 хил. кв. м отдаваема площ) нивото на незаетост нараства до 5,8 на сто през четвъртото тримесечие спрямо 5,5% за третото, сочат още данните. Тези нива си приблизително същите като регистрираните през първото тримесечие на 2004. Върхът е достигнат през последното тримесечие на 2002, когато делът на незаетите площи е 6,1%.
Офертните нива за наем в регионалните молове падат с 0,4 на сто през последното тримесечие на 2007 спрямо предходното до средно 40,37 долара на квадратен фут (434 долара за квадратен метър).
За миналата година индексът на агенцията Bloomberg Regional Mall Index регистрира спад от около 25 на сто. Най-големите компании от състава на индекса по пазарна капитализация са Simon Property Group, General Growth Properties, Macerich и Taubman Centers.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 27.08.22 г.
fallback