fallback

Очакват спад на цените на жилищата в Казахстан след бум на пазара през 2007

За миналата година жилищата в страната са поскъпнали с 30%, за декември обаче е отчетен спад

17:53 | 10.01.08 г.

Цените на жилищата в Казахстан са на път да отчетат спад тази година, след като спекулативни инвестиции и приходи от петролния бизнес ги вдигнаха до рекордни стойности през 2007, пише Bloomberg.
През миналата година цените на жилищата в страната са скочили с 30,2 на сто, достигайки рекордната средна стойност от 161 300 тенге (1338 долара) за квадратен метър спрямо 123 900 тенге през 2006, сочат данни на базираното в Астана държавно статистическо бюро, представени днес. В най-големия град и финансова столица на страната Алмати средната цена е 345 200 тенге.
„На тази цена няма реално търсене. Обикновените хора не могат да си позволят да купят апартамент в Алмати на цена над 2500 долара“, коментира анализаторът Юри Храмцов от Visor Capital.
Икономиката на Казахстан нараства средно с 10% годишно от 2000 г. насам заради поскъпването на петрола, което породи бум на строителството. Казахстан държи 3,3% от световния петрол. За миналата година по предварителни данни ръстът се забавя до 8,7% заради кредитната криза на международните пазари.
През декември цените на жилищата в страната отчитат спад от 0,6 на сто спрямо предходния месец, сочат данните на държавната статистика. Цените в Алмати падат с 2,4 процента.
Според Храмцов инвеститорите се оттеглят от пазара на имоти заради намаляването на възвръщаемостта. „Спекулативно настроените инвеститори се опитват да поддържат цените високи, но не е ясно докога ще успяват“, казва той.
През септември някои казахски банки спряха да отпускат кредити на купувачи на жилища и на строителни компании заради кризата на щатския ипотечен пазар. В комбинация с нарастващите цени това затрудни казахите при покупката на жилище.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 03.09.22 г.
fallback