fallback

Локация, локация и пак локация, или как се избира офис

Местоположението на един офис изпреварва фактори като наем и качество на сградата, сочат резултати от анкета на Investor.bg

12:52 | 11.01.08 г.

Местоположението е ключов фактор при избора на офис. Крилатата английска фраза „локация, локация, локация“ беше подкрепена от общо 61% от участниците в последната анкета на Investor.bg, посочили именно местоположението на един офис като най-важен критерий за неговия избор.
Техният дял е и значително по-голям от този на гласувалите за два други основни фактора, които се борят за второто място. Общо 12% от анкетираните са посочили като най-важен наема на офиса. Също толкова вярват, че най-голямо значение имат качеството на сградата и степента на лукс.
Други 10 на сто от участниците в анкетата пък смятат, че най-важен фактор е паркингът на офис сградата.
Разходите, различни от тези за наем - такси за управление, поддръжка и режийни разходи, се посочват като ключов фактор от 2% от анкетираните. Според същия процент участници най-важният фактор е различен от посочените.
В анкетата са гласували общо 1100 посетители на Investor.bg.
Резултатите от анкетата отразяват реалната ситуация на пазара, коментира за Investor.bg Александър Танев от Фортън Интернешънъл.
„Предвид недостига на първокачествени площи, локацията наистина е най-важният фактор при избора на офис. Клиентите идват с определен бюджет и първото, което конкретизират, е къде търсят помещения. Ако се забавят, често площите се заемат от друг“, добави той.
Различна гледна точка обаче представи Красимир Димитров, управляващ партньор в Source Real Estate Advisers, според когото „при офис площите, за разлика от другите видове площи, златното имотно правило „локация, локация и пак локация“ не е определящ фактор.
По думите на Димитров при заявка за търсене на офис клиентът тръгва с изискването на първо място за добра локация, но впоследствие при избора везните се наклоняват от доброто съотношение „наемна цена/качество на оборудването и инсталациите“ и от маловажни на пръв поглед фактори като наличие на заведение за хранене в сградата и удобен обществен транспорт за служителите.
Другият определящ фактор при избора на офис е функционалността на помещенията (open space разпределение), което води до по-добра мобилност и уплътняване на работното пространство, коментира Димитров.
По думите му в крайна сметка, въпреки първоначалното задание „локация, локация и пак локация“ клиентите наемат или купуват офис, водейки се от основните съотношения „цена/качество и характеристики на оборудването“ и „паркинг/удобства за персонала/градски транспорт“.
Все повече работодатели си дават сметка, че, за да задържaт качествените си служители, е важно те да работят в комфортна и достъпна среда, обобщава Димитров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
fallback