fallback

Удължиха срока за придобиване по давност на държавни и общински имоти

По закон към момента когато дадено частно лице владее даден имот с неустановена собственост десет години, то може да придобие въпросния имот по давност

15:01 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Срокът за придобиване на имоти частна държавна и частна общинска собственост се удължава с една година до 31 декември 2008 г. Това решиха депутатите, гласувайки днес на първо и второ четене на измененията и допълненията в Закона за собствеността. По закон към момента когато дадено частно лице владее даден имот с неустановена собственост десет години, то може да придобие въпросния имот по давност.

Депутатът от БСП Мая Манолова, която е един от вносителите на законопроекта, се мотивира, че е получила писмо, подписано от всички областни управители с искане за удължаване на срока, който изтича на 31 декември тази година.

Десетгодишният давностният срок тече от 1997 г., определен в закона за Държавната собственост, Закона за общинската собственост и Закона за собствеността. 

Вносителите на законопроекта посочиха, че в момента се водят имотни спорове между държавата, общините и трети лица за собствеността на недвижими имоти, които по неофициални данни са около 15-20% от имотите на държавата и общините. В някои случаи дори споровете се за това, че някои кметове са актували държавна собственост като частна общинска собственост.

В настоящия едногодишен срок би трябвало имотните спорове да се изяснят, тъй като при неудължаване на срока по думите на Манолова има опасност собствеността на тези имоти да попадне в трети недобросъвестни лица.

По предложение на председателя на Парламентарната комисия по правна въпроси Янаки Стоилов изменението на закона влиза в сила от 31 декември 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
fallback