fallback

Трудна нова година за строителите на жилища в Европа

Започналото през 2007 забавяне на строителството на нови жилища в Европа ще продължи и през 2008, смятат от S&P

15:35 | 12.12.07 г.

За водещите компании в сектора на жилищното строителство в Европа 2008 година ще донесе предимно лоши новини, смятат анализатори от рейтинговата агенция Standard and Poor's, цитирани от Forbes.

Започналото през тази година забавяне на строителството на нови жилища в Европа ще продължи и през следващата, предупреждават от компанията.

„След няколко години много динамично развитие пазарите на ново жилищно строителство показват обръщане в търговската активност през 2007 г., което много вероятно ще продължи и през 2008 г.“, са казали от Standard and Poor's, добавяйки, че това би „натежало силно“ на перспективите пред целия строителен сектор въпреки очакванията за силно представяне на строителното инженерство.

Според агенцията сред факторите тенденцията да продължи и през следващата година са нарастващият брой непродадени жилища в много райони в Европа и трудната достъпност на имотите заради високите лихви и очакванията за скромен икономически ръст. Затегнатите условия по отпускане на кредити също биха попречили на бързо възстановяване на пазара.

Според Standard & Poor's Испания, Италия, Дания и Ирландия, в които през изминалите няколко години имаше бум на строителството на жилища, са особено уязвими, въпреки че според тях много компании са започнали да диверсифицират извън жилищния сектор, за да смекчат удара.

Сривът на щатския пазар на жилища доведе до много спекулации дали проблемите ще плъзнат и из Европа. Докато от Международния валутен фонд предупредиха, че в някои от водещите икономики в Европа като Испания, Великобритания и Ирландия може би предстои „значителна корекция“ на жилищните пазари, някои икономисти остават скептични и смятат за по-вероятен изход по-малко забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
fallback