fallback

Цените на недвижимите имоти в Загреб укротяват ръста си

Средната офертна цена на апартамент в хърватската столица през октомври е 2040 евро/кв.м

11:22 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на 2007 г. до края на ноември офертните цени на недвижимите имоти в Загреб са нараснали само с близо 1%, което е с 2,5 процентни пункта по-бавен темп на нарастване от този на общата инфлация в страната, пише Croatia Today, цитирайки данни на портала за имоти CentarNekretnina.net.

В сравнение с ноември 2006 г. през миналия месец офертните цени са отчели повишение от 7,5%. Според изданието ценовите нива остават почти без промяна през последните шест месеца.

Общо в Хърватия офертните цени на недвижимите имоти са се повишили с 4,9% от началото на годината, или с 1,5 процентни пункта над общата инфлация за периода.

Според портала в близко бъдеще цените на най-големия хърватски пазар – този в Загреб - ще продължават да растат с по-бавни темпове от инфлацията в страната поради две основни причини: продължаващото интензивно строителство и придържане към рестриктивната монетарна политика на централната банка.

По данните на CentarNekretnina.net средната офертна цена на апартамент в Загреб през октомври е била 2040 евро на квадратен метър, което е с 1,3 на сто по-малко спрямо предходния месец.

На други големи градски пазари на недвижими имоти, като тези по Крайбрежието например, цените ще се повишават с по-бързи темпове заради недостатъчното предлагане и въпреки банковите рестрикции. През октомври офертните цени на къщите там са се увеличили с 1,7% на месечна база до 1533 евро/кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 09.09.22 г.
fallback