fallback

Десетте най-скъпи продажби на жилища в САЩ за годината

Цените на т. нар. "имоти-трофеи" не се влияят от общите тенденции просто защото съществуват извън пазара

11:39 | 30.11.07 г.

Докато цените на жилищата в САЩ падат, 2007 година се оказва изключително успешна за луксозния сегмент в Ню Йорк. Първите пет от десетте най-скъпи продажби в САЩ за годината в класация на списание Форбс се регистрират именно в Манхатън.

На първо място е рекордната сделка в Манхатън на предприемача Хари Маклоу, който даде 60 млн. долара, за да купи цял етаж от Plaza Hotel.

Когато хотелът обяви, че ще се реконструира в частни жилища, всички очакваха високи цени, но Маклоу реши да купи цял етаж от хотела и да го превърне в огромно жилище. Единственият проблем е, че някой го е изпреварил и е купил един апартамент на етажа, което означава, че на Маклоу може да му се наложи да плати два или три пъти повече от стойността на апартамента (около 4 млн. долара), ако държи да бъде единственият обитател на етажа.

През годината е била постигната и нова рекордна стойност на цена на квадратен фут от 6287 долара (67 648 долара за квадратен метър), когато бившият шеф на Citigroup Санфорд Уейл даде 42,4 млн. долара за жилище в 20-етажна сграда на Central Park West. Сделката е на четвърто място в класацията на Форбс.

На второ място е сделка за 56 млн. долара, отново в Plaza Hotel, като този път става въпрос за тройния пентхауз на последния етаж на на сградата. Имотът е с обща площ 855 кв. м, а самоличността на купувача остава в тайна, освен факта, че адресът му е в Лондон.

На трето място е сделка на руския бизнесмен Леонард Блаватник за 50 млн. долара за жилище в Манхатън. По-рано тази година той е купил и апартамент в престижния квартал за 27 млн. долара. Преди това New York Post писа, че Блаватник е подписал писмо за намерение да купи огромен апартамент в Mark Hotel в Манхатън за 150 млн. долара, но сделката така и не се осъществи, коментира Форбс.

Петото място в класацията се допълва от сделка от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който даде 41 млн. долара за градска къща на Медисън Авеню. Имотът е с площ над 1000 кв. м, а отгоре на всичко съседната къща също е собственост на Блумбърг. Законът му дава право, при положение че запази фасадите, да комбинира двата имота, при което би се получил огромен имот с размер 2380 кв. м.

Първият имот извън Ню Йорк, който попада в класацията, е сделката на мениджъра на хедж фонд Брус Ковнър за 35 млн. долара за вила в средиземноморски стил с гледка към океана от Карпинтерия, Калифорния. В случая става въпрос за сделка, която включва и други имоти. През тази година Ковнър е натрупал имоти на стойност 83,5 млн. долара в Карпинтерия.

С покупката на имение в Бевърли Хилс за 32,5 млн. долара Том Круз попада в класацията на последното, десето място. Той обаче е сред малкото звезди в подреждането, като по-голямата част от купувачите на най-скъпи жилища са от Уолстрийт, коментира Форбс.

На седмо място е отново сделка в Ню Йорк – за 35 млн. долара на Upper East Side, където през май финансистът Кийт Рубенщайн купи къща, построена още през 1897 г.

Сделката на осмо място е на същата стойност и е отново в Ню Йорк. Става въпрос за продажбата на апартамент на дизайнерката Вера Уанг.

На девето място е продажба за 33,5 млн. долара в Малибу, Калифорния. Къртни Кокс-Аркет и съпругът й Дейвид Аркет печелят много от продажбата на дома си, който са купили през 2001 г. за 10,1 млн. долара, а през август продадоха на собствениците на бейзболния отбор Los Angeles Dodgers Франк и Джейми МакКорт за 33,5 млн. долара.

Цените в най-горния сегмент не се влияят от общите тенденции просто защото съществуват извън общия пазар. Става въпрос за имоти-трофеи, които не се търгуват често, а се възприемат по-скоро като произведения на изкуството, обясняват брокери.

Списъкът с най-скъпите сделки в Щатите е съставен на база новини в медиите, разговори с брокери на имоти и консултанти и проверка в обществените имотни регистри. Несъмнено има и други сделки, които биха попаднали в тази класация, но те са били извършени без много публичност, смятат от Форбс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 02.09.22 г.
fallback