fallback

Малко от предлаганите като луксозни имоти у нас са наистина такива

В София апартаменти за над 500 хил. евро има в центъра, Лозенец и Изток

18:15 | 29.11.07 г.

Малко от предлаганите като луксозни имоти у нас са наистина такива според международните стандарти, става ясно от проучване на Industry Watch, представено днес в рамките на пресконференция за имоти по време на изложението Lux Only от Лъчезар Богданов, анализатор в консултантската компания.
Проучването е с фокус върху пазарите в София и Варна, като двата критерия са имотът да се рекламира като „луксозен“ и наличието на ценова премия спрямо пазара.
Изследваните имоти са от три типа: апартаменти и къщи в комплекси от затворен тип, самостоятелни градски къщи и апартаменти, като източник на информация са публично достъпни оферти. Ключовите фактори за определянето на имот като луксозен са качеството на строителството, локацията, предлаганите услуги и цените.
От проучените типове имоти апартаментите в комплексите от затворен тип притежават най-малко характеристики на „луксозни имоти“. Често те не са разположени на най-хубавите места. Към 90 на сто от тях са двустайни, тристайни, което е малко като площ за луксозно жилище. В сградите има и жилища като бутикови апартаменти, тип пентхауз, обикновено по един на последния етаж, някои от които предлагат допълнителни удобства – камина или джакузи например, които по-точно отговарят на условията за луксозен дом.
При комплексите от затворен тип има ценова премия от между 150 и 300 евро/кв. м повече спрямо средните цени за жилища с подобни характеристики в сходни локации.
Базовите услуги се срещат при всички разгледани проекти от затворен тип в София и Варна, като контролираният достъп и съвременните системи за сигурност и охрана са най-типичната характеристика на „затворените” комплекси.
Допълнителните услуги се срещат сред около половината от наблюдаваните проекти. Сред търговските обекти, които се планира да бъдат изградени, са магазини, ресторанти, козметични и фризьорски услуги, химическо чистене, аптека. Спа центровете включват закрит басейн, сауна, парна баня, кабинети за масаж и солариум, фитнес център, спортни зали.
Ексклузивните услуги са достъпни в по-малко от една пета от комплексите. Относително малък дял от проектите предвиждат изграждането на медицински и образователни центрове в рамките на самия комплекс.
Къщите в комплекси от затворен тип са по-близо до понятието „лукс“. Те са по-големи, обикновено с квадратура между 250 и 350 кв. м, но пък предлагането на допълнителни услуги е по-ограничено спрямо това при затворените комплекси с апартаменти. Фокусът при „затворените” комплекси от къщи е поставен основно върху удобствата, които предоставя самото жилище. В София такива проекти има предимно в Малинова долина, Симеоново, Драгалевци, Кръстова вада и Бояна.
Градските къщи са от два основни типа – в центъра или в периферията. 30% от офертите за градски къщи в София са в центъра, а останалите – в Бояна, Драгалевци и Симеоново.
Цените на къщите в София варират значително, като основен фактор е доколко сградата има стойност самa по себе си, или се обмисля възможността на нейно място да се построи нещо друго.
Разликите в цените на „обикновените“ и „луксозните“ къщи са много големи, като може да надхвърлят два пъти. Така например цените на къщите в центъра на столицата варират между 2 и 3 хил. евро/кв. м, като същевременно за конкретни луксозни обекти може да се искат и над 6000 евро/кв. м.
В София луксозни градски къщи има основно в центъра и Лозенец, а във Варна – в центъра или в райони в близост до морето – Морска градина, Гръцка махала и други.
При апартаментите от ключово значение е локацията. Така с най-голяма концентрация на луксозни апартаменти в София са центърът, Изток, Лозенец, Иван Вазов, Стрелбище, а във Варна сред престижните квартали се нареждат Гръцка махала, Морска градина, Чаталджа и Червен площад.
При апартаментите в градска среда отсъстват някои характеристики на лукса като наличието на допълнителни услуги. При голяма част от офертите наличието на гараж или паркомясто се смята за екстра.
Голяма част са с малка площ, ниски тавани, няма възможност за превръщане на банята в спа център.
Апартаменти за над 500 хил. евро в София има в центъра, Лозенец и Изток. Тук попадат апартаменти с изключителна локация, с високи тавани, просторни стаи. Предлагат се обзаведени, с гаражи, панорамни, голям дял имат мезонетите.
 
Още по темата: Над 90% от сделките с луксозни имоти в страната са в курортите
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
fallback