fallback

Наемите на първокачествен офис в Загреб стабилни между 14 и 17 евро/кв. м

Очакванията бяха за спад на нивата заради рязкото увеличение на предлагането през 2006 г.

09:59 | 28.11.07 г.

Наемните нива на офис площи клас А в Загреб, върху които имаше натиск в посока надолу заради рязкото увеличение на предлагането през 2006 г., вече се стабилизираха между 14 и 17 евро за квадратен метър на месец, сочат данни от проучване на пазара в Хърватска на Colliers International.

Сградите с добро местоположение, достатъчно паркинг места и добри инфраструктурни връзки постигат най-високите нива, а тези в по-малко атрактивни райони се отдават под наем за между 10 и 14 евро/кв. м месечно. Очакванията бяха за спад на нивата през 2007 г., но те останаха стабилни, се посочва в доклада.

През 2006 г. беше отчетено и значително увеличение на нивото на незаетост на офис площите и голяма част от новите сгради постигнаха по-малко от 50% заетост. Сега в повечето нови сгради над 90% от площите са отдадени под наем.

Сред резултатите от голямото нарастване на предлагането през миналата година е прехвърлянето на властта при преговорите от инвеститорите към наемателите, които сега определят условията на офис пазара, се казва още в проучването.

През следващите няколко години в Загреб ще се появи следващото поколение „умни“ офис сгради, които ще разчитат на нови технологии, за да намалят енергийните разходи, смятат от Colliers. Това вероятно ще принуди останалите сгради клас А да последват техния пример.

Следващата вълна офис експанзия вероятно ще излезе извън границите на сегашния бизнес район в центъра, като вече има обявени няколко нови проекта, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 28.11.07 г.
fallback