fallback

Габровска фирма инвестира 15 млн. лв. в търговско-развлекателен център

Плановете на инвеститора са молът да привлича клиенти и от Дряново, Трявна и Севлиево

14:58 | 27.11.07 г.

Бъдещият мол. Илюстрация: Терахим 97

Базираният в Габрово производител на пластмасови опаковки „Терахим 97“ ООД ще инвестира 15 млн. лв. в изграждането на търговско-развлекателен комплекс в града, съобщи на пресконференция днес Добрин Байрактаров, управител на дъщерното дружество „Тера Център“ ООД, което ще реализира проекта. Средствата ще бъдат осигурени чрез банков кредит, поясни той.

Terra Center ще бъде с разгъната застроена площ от близо 16 хил. кв. м, от които 10 хил. ще бъдат търговски площи. В пететажната сграда ще има 45 магазина, супермаркет, 3 заведения за бързо хранене, както и офиси за администрацията на компанията и наемателите. Развлекателната част ще включва казино, нощен клуб, боулинг и билярд зали.

Комплексът ще бъде изграден на централния булевард „Могильов“ в близост до гарата и автогарата. Булевардът обслужва кварталите Голо Бърдо, Младост, Трендафил и Русевци, в които живее половината от населението на Габрово, което е около 67 хил. души, обясниха от инвеститора. Плановете са новият мол да привлича клиенти и от близките Дряново, Трявна и Севлиево.

По думите на Байрактаров всеки втори жител на града пазарува от Велико Търново поради липсата на достатъчно търговски площи в Габрово. Това е и причината от Терахим 97 да се насочат към такъв проект.

Първа копка на обекта е била направена на 21 октомври, като плановете са през април 2009 г. молът да отвори врати. Откриването му ще доведе до създаването на 400 работни места.

„Съобразили сме със спецификата на града и затова ще целим да създадем микс от марки в средния и малко под средния ценови клас. Наемите също няма са съперничат на тези в големите градове в страната, като средното ниво ще бъде около 15 евро за квадратен метър търговска площ, а таванът ще достига до 25 евро“, каза Яни Стоименов, изпълнителен директор на NAI Procon, които ще отдават площите в мола под наем.

По думите му вече се водят преговори с голяма част от наемателите във вече съществуващи молове. Плановете са до средата на следващата година да бъдат отдадени под 60% от търговските площи.

„Очакваме годишна доходност от 9%, което е както над средната стойност от 6% за търговските центрове в Централна и Източна Европа, така и над тази от 7% за обектите в София и Варна. Затова и вече има интерес към проекта от страна на инвестиционни фондове“, каза още Стоименов.

Проектант на Terra Center е „Дейзи – ММ“ ЕООД с водещ архитект Дениза Стоянова, а изпълнител е „Главболгарстрой“.

„Терахим 97“ ООД произвежда пластмасови опаковки за хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост. Около 30% от продукцията се изнася за Румъния, Гърция, Словения и Македония, а 40% са насочени за големите бутилиращи компании в страната като Девин, Горна Баня, Хисаря и други, посочи Байрактаров.

NAI Procon работи и по проект за мол в Плевен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback