fallback

Консорциум на Virgin Group е предпочитаният купувач за Northern Rock

Офертата на Virgin вероятно ще успокои политическите спорове относно използването на фондовете на данъкоплатците за подпомагане на Northern Rock

15:32 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Консорциум, начело с Virgin Group, е предпочитаният купувач на Northern Rock, тъй като планира да изплати в скоро време 11 млрд. паунда на Английската централна банка, съобщи Ройтерс.
Офертата на Virgin вероятно ще успокои политическите спорове относно използването на фондовете на данъкоплатците за подпомагане на Northern Rock и предлага добър вариант за акционерите.
От Northern Rock са заявили, че консорциумът е изложил ясни начини за изплащане изцяло на заемите на банката към централната банка, за които се смята, че са достигнали 25 млрд. паунда от началото на кризата в Northern Rock в средата на септември, когато от банката обявиха, че се нуждаят от спешно кредитиране, за да покрият своите задължения. Това доведе до масов отлив на клиенти и теглене на депозити от институцията, съпроводено със силен спад на пазарната й капитализация.
В отговор на опасенията, че купувачът ще постигне бърза печалба, от Northern Rock коментират, че възвръщаемостта на инвестицията на Virgin ще бъде ограничена, докато заемите към публичния сектор бъдат върнати с лихвите.
Консорциумът на Virgin, който включва фирмата WL Ross, инвестиционната група Toscafund и базираната в Хонконг First Eastern, планира 1,3 млрд. паунда в брой да бъдат влети в Northern Rock. Половината от тази сума ще дойде от консорциума, а другата ще бъде набрана чрез издаване на права на цена 25 пенса за акция.
Акциите на Northern Rock се понижиха с 18 на сто в ранната търговия, но след новината скочиха с 29 на сто до 111 пенса. Към момента те губят част от спечеленото и се търгуват за 103,72 пенса.
В случай че сделката бъде осъществена, банката ще бъде прекръстена на Virgin Money.
По време на днешната търговия британската валута бележи ново повишение спрямо долара. След като в 8:00 българско време един паунд се разменяше за 2,0634 долара, лирата поскъпна до 2,0718 GBP/USD в 13:30 часа. Към 15:00 курсът е 2,0676 GBP/USD.
По отношение на еврото паундът също бележи ръст. След първоначалното си поскъпване от 0,7178 EUR/GBP в 8:00 до 0,7190 EUR/GBP, единната валута падна до ниво 0,7163 лири за евро в 14:20. Към 15:00 едно евро се разменя за 0,7172 лири.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 21.08.22 г.
fallback