fallback

Осем партии отдавали под наем предоставени им от държавата помещения

Сумите, които са плащали партиите на общината и държавата, са в пъти по-ниски от тези, които са получавали като наем

13:01 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Осем партии са получавали приходи от преотдаване под наем на помещенията, предоставени им от държавата за партийни нужди. Това е установил одитът на Сметната палата върху управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2006 година.

Сред партиите, преотдавали под наем помещения в противоречие със закона, са НДСВ, СДС, ССД, "Гергьовден", ВМРО.

Сумите, които са плащали партиите на общината и държавата, са в пъти по-ниски от тези, които са получавали като наем, каза Рада Паскова, главен одитор на Сметната палата. 

Например, ако за едно помещение партията е плащала наем 70 лв. на месец, то тя го е преотдавала по 700 лв., посочи Паскова.

40 политически партии са ползвали миналата година държавни и общински помещения в нарушение на Закона за политическите партии, без да имат право на това.

Ръководителят на Сметната палата проф. Валери Димитров предложи законодателят да промени Закона за политическите партии, в частта му задължаваща партиите да проверяват дали дарителите им не кандидатстват за изпълнители на обществени поръчки.

Той даде за пример декларираните от БСП дарения за 19 000 лева от седем източника. Една от фирмите е дарила 3000 лева, но е спечелила обществена поръчка за над 2 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
fallback