fallback

Изграждането на екоградове във Великобритания недостатъчно ефективно

Правителството смята да построи 10 екограда като част от плановете си да осигури 3 млн. нови жилища до 2020 г.

17:22 | 22.11.07 г.

Плановете на британското правителство да построи десет екологични града може би няма да се окажат толкова ефективни в борбата с промените на климата, колкото първоначално се смяташе, пише aboutproperty.co.uk.
Според търговската асоциация на малките и средни строителни фирми в страната Federation of Master Builders (FMB) фокусът би трябвало да е върху подобряване на съществуващия жилищен инвентар, а не върху изграждането на нови имоти.
„Опасяваме се, че плановете за екоградове подхождат към проблема неправилно. Истинското предизвикателство не са новите сгради, при които стандартите са значително по-добри, въпросът е какво може да се направи за наличните домове“, казва Брайън Бери от FMB.
Схемата за екоградовете е централна в плановете на правителството да построи 3 млн. нови жилища до 2020 г. Смята се, че градовете ще включват до 250 хил. къщи и ще помогнат на Великобритания при постигането на целта й да намали въглеродните емисии с 60% преди 2050 г.
Но макар и новите екоградове да послужат като международен пример за енергийна ефективност, те няма да бъдат достатъчни за ограничаване на емисиите. „Две трети от екологичните домове ще бъдат готови през 2050, а целта е да се намалят емисиите с 60 на сто дотогава“, продължава Бери. "Така че, ако сега съществуващите сгради си стоят и тогава, а те (плюс нежилищните) допринасят за 27% от въглеродните емисии, целта няма да бъде постигната."
Според него вместо това собствениците на имоти трябва да бъдат поощрявани да реновират жилищата си и да ги направят по-зелени и ефективни.
Намаляване или премахване на ДДС върху разходите за ремонти за енергийна ефективност и намаляване на общинските такси за „зелени“ имоти са сред политиките, предложени от FMB като решение на проблема.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 02.09.22 г.
fallback