fallback

Най-добра възвръщаемост носят търговските центрове във Франция и Ирландия

Единствените пазари, където през миналата година не е достигната двуцифрена възвръщаемост, са Германия и Швейцария

18:05 | 16.11.07 г.

Сегментът на търговските центрове в Европа продължава да се развива положително като цяло през миналата година, сочат данни на CB Richard Ellis, цитирани от онлайн изданието Europe-re.
В 8 от общо 15 европейски страни в проучването търговските центрове носят по-добра възвръщаемост от останалите сегменти на недвижимите имоти (жилищни, офис и индустриални) през 2006 г.
За втора поредна година най-добре се представят търговските центрове във Франция и Ирландия, където са генерирали възвръщаемост от 24,9% и 20,5% съответно.
Най-ниската обща възвръщаемост през 2006 г. за втори път е отчетена в Германия (4,9%) и Швейцария (7,8%). И в двете страни възвръщаемостта се е подобрила спрямо предходната година, но ръстът на наемните нива е скромен. Това са и единствените пазари, където възвръщаемостта от търговски центрове не е достигнала двуцифрена стойност.
Проучването включва данни от 1 616 търговски центъра в 15 страни в Европа с комбинирана обща капиталова стойност от 88,4 млрд. евро към края на 2006 г.
Относно пазарните тенденции през 2007 според данните на CBRE инвестициите в търговски центрове в Европа са достигнали 997 млн. евро за първото полугодие, почти същата стойност като съответния период на 2006. Обемите са нараснали значително във Великобритания, Италия и голяма част от Централна и Източна Европа.
За първото полугодие почти 70% от сделките за търговски центрове на континента са извършени от чуждестранни инвеститори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
fallback