fallback

Прогнозират нулев ръст на цените на британските жилища за 2008

Основните причини за мрачната перспектива са забавящата се икономика, затегнатите условия по отпускането на кредити и твърде високите цени

10:48 | 16.11.07 г.

Годишният ръст на цените на жилищата във Великобритания ще падне до нула през следващата година, прогнозират от четвъртия по големина ипотечен кредитор на Острова Nationwide Building Society, цитирани от Ройтерс.
Ако прогнозата се сбъдне, това ще бъде най-слабата година за пазара на имоти в страната за повече от десетилетие.
„Икономическият попътен вятър се обръща в насрещен и инфлацията при жилищата се очаква да падне до нула по това време следващата години спрямо текущо ниво от 9,7%“, смятат от Nationwide.
Основните причини за мрачната перспектива са забавящата се икономика, затегнатите условия по отпускането на кредити и фактът, че цените са твърде високи за голяма част от купувачите, смятат от Nationwide.
Намаляването на лихвените нива би оказало известна подкрепа на пазара, но няма да предотврати значителното забавяне, се казва още в прогнозата.
По-слабото търсене от страна на инвеститори, които купуват с цел отдаване под наем, също ще намали напрежението на пазара.
Прогнозата на Nationwide е сходна с тази на Британския съвет на ипотечните кредитори, които очакват ръстът на цените на жилища да се забави до 1% през следващата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 24.08.22 г.
fallback