fallback

Глобалното затопляне все по-важен фактор за инвестициите в ски курорти

Сред ключовите фактори наред с качеството, местоположението и цената на имота трябва да влезе и задържането на сняг, смятат експерти

11:56 | 15.11.07 г.

Инвеститорите, насочили се към имоти в ски курорти в Алпите, може би трябва сериозно да се замислят в дългосрочен план, пише британското издание за имоти Assetz.

Качеството на имота, местоположението, цената, потенциалът за наем и други показатели са ключови за избора на имот, но глобалното затопляне също трябва да влезе на предно място в списъка на фактори при вземане на решение, предупреждава Юън МакГари, главен изпълнителен директор на propertyinvestment.co.uk.

С изключение на няколко упорити скептици глобалното затопляне вече е осъзната от обществото реалност, въпреки че някои отричат то да е следствие от човешка дейност. И при двата сценария обаче ефектите вече се усещат, независимо от техническите аргументи.

Данни на Швейцарската асоциация на курортите за зимни спортове показват, че от 1995 г. ски сезонът се е съкратил с 12 дни. Това е факт, който трябва да имат предвид и скиорите, и инвеститорите в имоти.

„Много ски курорти останаха празни миналата година, защото нямаше достатъчно сняг. Огромни писти, по принцип натоварени, пустееха, защото бяха кални писти“, казва МакГари.

„Този сезон засега върви по-добре от миналогодишната пословично мека зима“, бърза да добави МакГари. Но най-важното за инвеститорите е да се насочат към по-големи височини, където снегът не е застрашен, предлага той. „Ако не сте достатъчно високо, през следващите години с промяната на температурата прекрасната ви ски писта вече няма да бъде писта“, казва той.

Предлагат се и алтернативи в алпийските райони с по-малко сняг. Така например на скорошна конференция в Инсбрук са били обсъдени възможности за различни форми на туризъм.

Вероятно е възможно инвеститорите, които купуват с цел отдаване под наем, в някои случаи да намерят имоти в райони, които са подходящи за други дейности, като планинско колоездене например. Така направиха наскоро ски курорти в Шотландия – в планинската верига Невис има планински път за световен шампионат.

Глобалното затопляне вероятно няма да срине пазара на имоти в Алпите, но със сигурност може да го промени, смятат експертите.

В България темата за опасността от липса на достатъчно сняг в зимните курорти също е актуална. През октомври еколози се обявиха против проект за ски зона над Трявна, посочвайки, че в района от десет години няма снегозадържане, което прави строителството на ски курорт нецелесъобразно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
fallback