fallback

Жилищни комплекси около Букурещ вдигат двойно цената на земята

Над 8 хил. къщи, вили и апартаменти са в процес на изграждане в околностите на румънската столица

13:50 | 12.11.07 г.

Цените на земята около Букурещ отчитат значителен ръст в резултат на нарастващия интерес на строители на жилищни комплекси, като в някои случаи пазарните стойности дори се удвояват или утрояват за относително кратък период от време, пише румънското издание Ziarul Financiar (ZF).

Над 8 хил. къщи, вили и апартаменти са в процес на изграждане в околностите на Букурещ, както в северните райони Отопени или Тунари, така и в други части като Брагадиру или Жилава, сочи анализ на данни, събрани от ZF.

„Има разлики в цените в зависимост от района, но е видно, че в момента, в който даден жилищен проект се появи, цената на земята около него може да се удвои или дори утрои“, твърди Кармен Давид, генерален мениджър в агенцията за имоти Contempo.

Това мнение се споделя и от Влад Власкеану, управляващ директор на Admedia Consultanta, организатор на националното изложение за недвижими имоти tIMOn.

Влиянието на проектите е очевидно, макар и част от консултантите да прогнозират не толкова голямо поскъпване предвид високите пазарни цени на земята.

Така по време на първи етап цените на земята нарастват с около 25-30%, след като бъде обявен нов жилищен проект в даден район, смята Кристина Роска, мениджър в агенция RealTime Imobiliar.

Доколко склонни са жителите на Букурещ да се отдалечат от важни за тях места предвид тежкия трафик в румънската столица? Предвид големите задръствания в града разстоянията имат все по-малко значение. „Стигнали сме до етап, при който разстоянията се измерват предимно във време, а не задължително в километри“, казва Роска.

Предвид този аспект проектите за офис сгради също се концентрират в северната част на града, в близост до жилищните комплекси.

„През следващите години градската част на Букурещ ще се разраства много бързо заради инвеститорите и мащабните инфраструктурни проекти“, смята Власкеану.

Въпреки че инвеститорите предпочитат северната зона заради по-развитата пътна инфраструктура, през последните две години започват да обръщат поглед и към югозападните части, привлечени от ниските цени.

Заради бавните темпове, с които апартаментите в новите проекти се предават на собствениците, старите апартаменти ще поддържат високи ценови нива. Забавянето се дължи на размера на проектите и недостига на квалифициран персонал в строителната индустрия през последните години, добавя Давид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 22.08.22 г.
fallback