fallback

Спа-центърът край Двореца в Балчик нарушавал изискванията за строителство

Ако строителството продължи, има вероятност да закрие Пушалнята от времето на румънската кралица, за която има идея да се възстанови в автентичния й вид

08:59 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Спа-центърът, който се строи по крайморската алея в охранителната зона на Двореца в Балчик, не съответства на изискванията за строителство до паметник на културата. Това каза директорът на културния институт Тошко Гяуров, който е сезирал Министерството на културата и Общината, предаде БГНЕС.
Според него строежът е трябвало да бъде двуетажен, а вече са изградени три етажа. Освен това проектът не е съгласуван с Националния институт по паметниците на културата (НИПК).
Ако строителството продължи, има вероятност да закрие Пушалнята от времето на румънската кралица, за която има идея да се възстанови в автентичния й вид, обяснява Гяуров.
Хотелът се строи върху общински терен от търговското дружество “СПА-център Балчик”, в което общината има 40% дружествен дял чрез апортна вноска от 1770 кв.м земя. Останалите 60% са на “Спорт Сити” ЕООД – гр. Балчик. По данни на информационната система “ДАКСИ” “Спорт сити” се ръководи от Веселин Георгиев Киряков, адвокат от Белия град. Той е собственик на 65% от капитала. Останалите 35% са собственост на Виктор Лучиянов Митраков.
Справката в ДАКСИ сочи, че главният архитект на Община Балчик Виктор Бузев е член на колективен орган на управление в търговското дружество “СПА-център Балчик”, чийто обект явно не е съгласуван с НИПК. В колективния орган влизат още Веселин Киряков (управляващ), Тодор Тодоров, Урал Бекиров, Боян Балкански.
От Административно-правния отдел в кметството в Балчик съобщават, че строежът е спрян, докато НИПК извърши проверка по случая.
Решение за създаването на дружество за строеж на СПА-центъра в близост до Двореца е взето на сесия на местния парламент още през септември 2005 г. проектът предвижда изграждането на руска и турска баня, финландска сауна, басейн, фитнес зала. В парцела има и минерален извор, твърдят запознати.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback