fallback

Проектът за голф комплекс до софийското село Кътина близо до реален старт

Кътина Голф Ризорт вече има виза за проектиране, плановете са през април 2009 г. игрището да е готово

15:01 | 08.11.07 г.

Кътина Голф Ризорт. Илюстрация: Ferry Group

Две години след първоначалното си представяне проектът за голф селище „Кътина Голф Ризорт” на испанската Ferry Group се приближи до реалния си старт, след като вчера е получил виза за проектиране, стана ясно на пресконференция днес.
„Надявам се символичната първата копка да бъде направена преди 31 декември, а при подходящи климатични условия реалното строителство трябва да започне през март или април следващата година. При развитие на строителството в срок през април 2009 г. вече ще можем да играем голф на новото игрище“, каза Мануел Фери Санчес, президент на компанията.
По думите му забавянето на проекта не се дължи на бюрократични спънки или други административни проблеми, а поради мащабността му не е било възможно да бъде задействан в по-кратки срокове. От страна на Столична община (на чиято територия се намира село Кътина, бел. авт.) проектът е срещнал необходимата подкрепа, поясни Санчес.
Компанията в момента е в процес на преговори със строителни компании, които не бяха разкрити поради съображения за конфиденциалност, но сред тях са най-големите български фирми в бранша.
„Предвид факта, че част от територията, върху която ще се изгради комплексът, е бивш открит рудник за добив на въглища, проектът е пример за възстановяване и подобряване на околната среда. Това е първата стъпка за подобно преструктуриране в южните склонове на Стара планина и е част от плана на Столична община за развитието на зоната на север от София, която дълги години оставаше на заден план. Всъщност тя е по-перспективна от северните склонове на Витоша, които сега се считат за по-престижни. Има доста проекти за северните части – например целият хидропарк Искър с обща площ над 2 хил. дка е подходящ за паркови и атракционни комплекси, например за водни спортове. Трябват ни инвеститори обаче“, коментира главният архитект на София Петър Диков.
„Кътина Голф Ризорт” получи и признание от Европейската комисия и от Асамблеята на европейските региони като „Модел за устойчиво развитие”, съобщи още Санчес.
Сертификатът е заради предвидените инвестиции за облагородяване на целия район. Инвеститорът предвижда да изгради пречиствателна станция за отпадъчни води с капацитет за третиране и пречистване на отпадъчните води както на комплекса, така и на населените места Кътина и Курило. Пречистените води ще се ползват повторно за поливане на игрището, поясни Санчес.
По думите му само 20-30% от електрическата енергия, необходима за комплекса, ще бъдат от традиционни източници, а останалите 70-80 на сто ще се получават от биомаса и слънчева енергия. Около 3-4 години след завършването си Кътина Голф Ризорт ще функционира като напълно автономна енергийна единица.
Ferry Group има и друг проект у нас, който предвижда засаждането на дървесни видове за получаване на биомаса и преработката на отпадъчни растителни продукти в екологично гориво. През юли започна засаждането на 10 хил. растения пауловния край Димово, област Видин. Общо инвестициите на испанската компания в двата проекта у нас може да достигнат 1 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
fallback